Cara Melemparkan Album ke Label Rakaman

Memiliki album demo yang hebat sebagai pemain atau kumpulan yang berjaya tidak cukup untuk membuat kejayaan yang berjaya ke label rakaman. Dengan perwakilan artis dan repertoar yang tidak terkira banyaknya - orang tengah antara artis dan label rakaman - terima dari artis yang berminat, anda harus melakukan kerja keras dan menjadikan diri anda menonjol di kalangan orang ramai.

Mencari Kenalan

Kenalan A&R wujud di label rakaman kecil dan besar. Mereka akan mendengar demo anda, memberi maklum balas dan mungkin menandatangani anda ke label. Semasa mencuba mempromosikan album anda, buat senarai label rakaman yang lebih kecil atau label rakaman yang lebih besar yang menerima demo yang tidak diminta dan tanda artis atau kumpulan muzik dengan jenis muzik anda. Maklumat label rakaman dan maklumat A&R terdapat di laman web seperti Artists and Repertoire Online dan Songwriter Universe.

Kerja Kaki yang diperlukan

Hubungi wakil A&R di setiap syarikat rakaman yang anda minati dan ajukan tiga soalan. Pertama, tanyakan apakah mereka sedang menerima demo yang tidak diminta. Sekiranya jawapannya "tidak", teruskan ke nama seterusnya dalam senarai. Terangkan jenis muzik yang anda sukai dan tanyakan apakah mereka berminat. Minta nama kenalan dan alamat orang yang harus anda hantar album demo anda. Sahkan maklumat sebelum menutup telefon. Soalan-soalan ini akan menjimatkan masa dan usaha anda yang terbuang.

Memasarkan Diri dan Muzik Anda

Wakil A&R suka menerima lagu dalam CD. Sertakan pukulan kepala profesional dan pukulan badan sendiri kerana imej penting dalam industri muzik. Hantarkan kit media dengan CD yang mengandungi artikel majalah atau surat khabar mengenai anda atau kumpulan anda dan bio. Sertakan informasi mengenai pengalaman tur yang anda miliki atau tayangan udara yang diterima muzik anda. Jadikan bahan anda semenarik dan menarik. Sertakan nota di bahagian depan CD anda yang menyatakan jenis muzik yang anda nyanyikan. Cadangkan trek terbaik anda untuk menarik perhatian wakil untuk mendengarkannya.

Susulan

Setelah menghantar pakej demo anda, tunggu satu atau dua bulan dan hubungi setiap wakil A&R kepada siapa anda menghantar maklumat. Kenali diri anda dan tanyakan apakah bungkusan anda diterima. Sekiranya anda kecewa dengan apa yang dikatakan oleh perwakilan itu, jaga ketenangan anda dan balas dengan sopan. Hanya kerana mereka tidak menunjukkan minat kali ini tidak bermaksud anda tidak dapat mencuba lagi pada masa akan datang apabila anda mengembangkan muzik baru atau mendapat lebih banyak pendedahan.