Masalah Suapan Kertas Pencetak Inkjet

Apabila pencetak inkjet yang dipercayai oleh perniagaan anda gagal memasukkan kertas dengan betul, anda mesti menentukan punca masalahnya sebelum dapat kembali bekerja. Masalah pengumpanan kertas sering kali berpunca daripada masalah dengan kertas yang dimasukkan ke dalam dulang kertas. Pada masa lain, masalahnya berkaitan dengan perkakasan.

Lukisan Kertas

Apabila pencetak anda gagal mengeluarkan kertas dari dulang, peletakan kertas yang tidak betul di dalam dulang mungkin salah; mengeluarkan dan memasukkan semula kertas ke dalam dulang boleh menyelesaikan masalah. Sekiranya pencetak terus gagal mengeluarkan kertas dari dulang, maka anda mungkin perlu mengganti perkakasan pengambilan kertas. Rujuk manual pemilik anda untuk maklumat bahagian penggantian khusus untuk model anda.

Jem kertas

Kesesakan kertas sering berlaku kerana masalah dengan kertas yang dimasukkan ke dalam pencetak. Kesesakan mungkin berlaku apabila kertas yang anda gunakan terlalu tebal, terlalu kecil atau bermasalah dan tidak dapat melalui pencetak dengan betul. Mengganti kertas boleh menyelesaikan masalah. Gerakan menarik yang lembut semasa mengeluarkan kertas yang macet membantu mengelakkan kerosakan penggelek. Sekiranya kertas macet berterusan walaupun menukar kertas, masalahnya mungkin berlaku pada satu atau lebih penggelek feed.

Orientasi Kertas

Apabila pencetak anda gagal menarik kertas dengan betul dari dulang, dokumen anda mungkin mencetak pada sudut dan bukannya lurus di seluruh halaman. Selalunya, ini adalah hasil memasukkan kertas ke dalam dulang dengan tidak betul. Mengeluarkan kertas dan memasukkannya semula ke dalam dulang boleh menyelesaikan masalah. Sekiranya masalah berlanjutan, anda mungkin perlu mengganti mekanisme yang menarik kertas dari dulang dan memasukkannya ke dalam pencetak.

Pencegahan

Membersihkan pencetak anda secara berkala membantu mengelakkan masalah penyusutan kertas yang berpotensi. Penumpukan habuk dan serpihan lain dapat mengelakkan penggelek bergerak dengan baik. Di samping itu, meluangkan masa untuk mengeluarkan semua kertas dari dalam pencetak selepas kesesakan - termasuk sekeping kecil yang terperangkap di antara penggelek - dapat membantu mencegah kemacetan di masa depan. Menggunakan hanya jenis dan ukuran kertas yang disokong juga membantu mengelakkan kesesakan kertas, yang dapat meminimumkan keausan pada penggelek kertas. Rujuk manual pemilik anda untuk mendapatkan senarai kertas yang disokong oleh pencetak anda.