Bolehkah Anda Merundingkan Tawaran Sewa Captive?

Penyewaan kereta telah menjadi pilihan popular bagi pemilik perniagaan kecil yang memasarkan kenderaan baru. Pajakan menawarkan fleksibiliti untuk menukar kereta setiap beberapa tahun dan menukar model mengikut keperluan berdasarkan keperluan syarikat atau aliran tunai. Ada yang berpendapat bahawa mendapatkan pinjaman untuk kereta lebih baik dari segi kewangan, tetapi setiap pembeli kereta mempunyai motivasi dan keadaan membeli yang berbeza. Pajakan captive adalah salah satu jenis pajakan kereta yang mungkin ditawarkan oleh pengguna oleh peniaga semasa mereka membeli kereta baru.

Pajakan Tawanan

Dalam industri automotif, pajakan sering digunakan sebagai kaedah pembiayaan untuk pembeli kereta yang ingin menyimpan kereta untuk jangka waktu yang singkat, atau menguruskan aliran tunai dengan menjaga pembayaran mereka lebih rendah daripada pembayaran pinjaman kereta tradisional. Pajakan hanya membebankan pelanggan untuk pembayaran atas perbezaan antara harga kereta dan nilai baki yang dapat dijual ketika kembali kepada peniaga setelah pajakan berakhir. Pinjaman sewaan adalah program pajakan yang ditawarkan oleh syarikat kewangan yang berafiliasi dengan pengeluar kereta tertentu. Ford Credit, BMW Finance dan American Honda Finance adalah contoh syarikat kereta yang memberikan pajakan melalui syarikat kewangan mereka sendiri.

Merundingkan Pajakan Tangkap

Kadar pajakan tertangkap mungkin lebih rendah daripada pajakan lain kerana pengeluar kereta dapat menawarkan potongan dan insentif langsung melalui syarikat penyewaan mereka sendiri. Selain daripada faktor ini, pajakan tertangkap adalah seperti pajakan lain dan mempunyai faktor berubah yang boleh dirundingkan. Pengguna boleh bekerjasama dengan peniaga kereta dengan pajakan untuk mendapatkan harga dan syarat yang sesuai untuk mereka.

Penyelidikan

Merundingkan sewa kereta dimulakan dengan meneliti maklumat, termasuk jenis kereta yang anda inginkan, pilihan yang anda perlukan, harga invois dan MSRP, atau harga pelekat yang disyorkan oleh pengeluar. Banyak syarikat sewaan tertangkap menyenaraikan tawaran dan insentif sewa semasa di laman web mereka. Anda juga perlu merundingkan jumlah baki, atau nilai kereta semasa anda mengembalikannya. Semakin tinggi nilai baki, semakin sedikit wang yang dibiayai dengan pajakan anda, menurunkan pembayaran. Sumber seperti panduan kereta baru tahunan Kiplinger memberikan harga invois peniaga dan menunjukkan anggaran nilai jualan semula untuk kereta selepas tiga atau lima tahun. Ini adalah penanda aras yang berguna untuk membandingkan dengan nilai baki.

Bayaran Pendahuluan dan Faktor Wang

Sebilangan orang meletakkan wang untuk mengurangkan pembayaran pajakan bulanan mereka, tetapi tidak ada manfaat lain dan uang muka tidak diperlukan untuk pajakan tertangkap. Sekiranya kontrak sewa atau wakil penjualan meminta bayaran pengurangan kos dengan kapitalisasi, perlu diketahui bahawa ini hanyalah nama lain untuk wang pendahuluan. Belanja untuk mendapatkan harga kereta dan harga sewa terbaik. Kadar faedah pajakan disebut faktor wang. Seperti minat, anda mahukan faktor wang serendah mungkin. Untuk menukar faktor wang menjadi kadar faedah, kalikan dengan 2.400. Ini berfungsi tanpa mengira tempoh pajakan. Syarikat pajakan tawanan boleh menawarkan insentif seperti faktor wang yang didiskaunkan, dan membantu menukarkannya untuk menilai kadar faedah sebenar yang dikenakan.