Cara Memampatkan Video ke E-mel

Fail video dapat merakam momen-momen penting seperti pesta ulang tahun anak anda untuk datuk dan nenek, demonstrasi produk untuk pelanggan atau berjalan-jalan di rumah yang anda mahu pembeli lihat. Tetapi saiznya yang besar menjadikannya membebankan dan memakan masa untuk menghantar melalui e-mel. Anda boleh mengecilkannya menjadi sesuatu yang dapat dikendalikan sebelum menghantar e-mel menggunakan pilihan pemampatan yang terdapat pada Windows.

1

Klik orb Windows, diikuti dengan nama pengguna anda, dan kemudian klik dua kali folder "Video Saya" dan cari failnya. Sekiranya anda tidak dapat menemuinya di sana, klik orb Windows dan taipkan nama fail atau pelanjutan di kotak carian. Fail muncul di panel kanan.

2

Klik kanan pada fail dan klik "Kirim Ke", kemudian "Folder Terkompresi (Zip) dari menu pop-up. Fail yang dizip muncul di panel yang sama dengan yang asal dengan tajuk fail disorot. Nama baru fail sama dengan yang asal tetapi pelanjutannya adalah ZIP, yang bermaksud ia dimampatkan.

3

Masukkan tajuk baru untuk fail zip jika diperlukan. Sekiranya sorotan hilang secara tidak sengaja, anda boleh mengklik kanan fail dan mengklik "Ganti nama" untuk menamakan semula.

4

Klik kanan fail zip dan klik "Kirim Ke", kemudian "Penerima Mel." Tetingkap mesej program e-mel anda muncul dengan fail zip yang sudah dilampirkan. Tajuk mesej menunjukkan nama fail yang anda hantar dan teks badan menjelaskan bahawa anda menghantar lampiran. Anda boleh menukar teks apa sahaja yang diperlukan.

5

Masukkan alamat e-mel penerima di medan Kepada. Kemudian klik butang "Kirim" untuk menghantar e-mel anda dengan video yang dimampatkan.