Cara Menyokong Pekerja Dengan Sindrom Asperger di Tempat Kerja

Sindrom Asperger adalah gangguan yang menyebabkan penderita dengan kemahiran sosial yang tidak berkesan dan keupayaan berkomunikasi yang berkurang. Ini adalah bentuk autisme ringan yang menghasilkan tingkah laku seperti kesukaran memahami humor, ketidakupayaan untuk berempati, pergerakan fizikal yang kekok dan percakapan sepihak, menurut Mayo Clinic. Walaupun seorang pekerja mungkin mengalami kesukaran untuk mengadakan perbualan, dia tidak mengalami masalah mental dan tidak dapat memahami arahan. Melalui terapi dan latihan, orang dewasa dengan sindrom Asperger dapat mengatasi banyak kesukaran dan hanya kadang-kadang menunjukkan gejala. Sokongan anda di tempat kerja dapat membantu pekerja menguruskan penyakit dengan lebih berkesan.

1

Sediakan jadual biasa kepada pekerja yang menderita. Rutin adalah penting dan membantu mengurangkan kerisauan mengenai situasi baru. Orang yang mengalami gangguan menjadi selesa dalam persekitaran yang stabil dan konsisten. Tekanan dari perubahan boleh memburukkan lagi gejala.

2

Terangkan secara terperinci apa yang dianggap tidak sesuai dan sesuai dengan tingkah laku di tempat kerja. Gunakan contoh konkrit. Contohnya, tidak mengapa untuk memberitahu penyelia anda apabila rakan sekerja melakukan kesalahan, tetapi tidak wajar memberitahu rakan sekerja anda. Terangkan akibat tertentu apabila pekerja Asperger tidak mengikut peraturan. Gunakan video latihan dan main peranan untuk menerangkan lebih lanjut mengenai dasar syarikat mengenai tingkah laku di tempat kerja.

3

Memuji tingkah laku yang sesuai. Orang yang mempunyai Asperger pada umumnya merasa bangga dengan produk kerja mereka. Berikan insentif tambahan kepada pekerja untuk mematuhi peraturan tingkah laku anda, seperti makanan ringan petang atau makan siang bulanan percuma jika dia tidak melintasi batasan yang telah dijelaskan.

4

Tugaskan pekerjaan berulang kepada pekerja dengan pekerja Asperger. Mereka tidak bosan dengan tugas yang berulang dan dapat unggul apabila diberikan tugas yang konsisten, menurut LegalWorkplace.com. Cari kemahiran di mana pekerja itu sangat berkesan dan jaga dia dalam pekerjaan itu. Pekerjaan yang paling sesuai untuk orang dengan Asperger tidak memerlukan interaksi manusia, walaupun banyak penderita Asperger telah mengatasi kekurangan sosial dan berjaya dalam pelbagai bidang seperti undang-undang, perubatan dan kejuruteraan.