Matlamat Baik untuk Margin Keuntungan Produk Pengguna

Anda perlu mengetahui berapa banyak untuk menandakan produk yang anda jual kepada pengguna. Walaupun cukup menggoda untuk menetapkan harga di tempat yang anda mahukan, pengguna yang bijak akan melihat harga yang sangat tinggi dan berhenti membeli dari anda. Ketahui cara menetapkan matlamat untuk harga anda. Anda boleh mengekalkan margin keuntungan yang sihat sambil bersikap adil.

Penanda Batu Kunci

Menurut majalah Entrepreneur, kebanyakan peruncit bertujuan untuk markup 50 peratus, yang disebut keystone. Ini bermaksud anda menggandakan harga yang anda bayar untuk item tersebut. Jangan gandakan 50 peratus daripada kos anda. Kadar markup ditentukan berdasarkan harga jualan. Item yang anda beli dengan harga $ 10 dan jual dengan harga $ 20 mempunyai keuntungan $ 10. Dengan kata lain, 50 peratus harga adalah keuntungan. Anda mempunyai markup 50 peratus.

Penanda Aras Industri

Setiap segmen industri produk pengguna mempunyai tanda aras tersendiri untuk markup. Ini kerana kos boleh merangkumi beberapa orang tengah. Kereta dan telefon bimbit mempunyai kadar markup terendah, antara 8% hingga 10%. Barangan runcit membawa markup dari 8 persen hingga 25 persen, sementara kasut, perabot dan pakaian dapat mencapai setinggi 400 persen atau 500 persen. Contoh-contoh ini menunjukkan anda mempunyai kelonggaran pada hujung rendah dan hujung yang lebih tinggi. Ketahui amalan biasa segmen pasaran produk pengguna anda sebelum menetapkan margin keuntungan anda pada produk.

Menurunkan Harga Anda

Sekiranya anda ingin memperoleh bahagian pasaran dengan menawarkan harga yang lebih rendah, anda mesti menurunkan kos anda. Elakkan godaan untuk menjual dengan harga murah sementara kos anda memakan keuntungan anda. Anda akan segera mengalami aliran tunai negatif dan menghabiskan sumber daya anda. Sebaliknya, periksa perbelanjaan anda untuk harta tanah, peralatan, hutang, inventori, utiliti dan upah. Cari cara untuk mengurangkan kos di kawasan ini dan bukannya mengurangkan margin keuntungan pada produk anda. Ini jauh lebih selamat daripada mengharapkan anda mendapatkan harga yang rendah dengan jumlah penjualan yang lebih tinggi.

Mengimbangkan Diskaun

Sekiranya anda memutuskan untuk mendiskaun item, seimbangkan margin keuntungan yang lebih rendah dengan mengenakan lebih banyak harga untuk item lain. Dengan cara ini, anda boleh mencapai margin keuntungan purata yang boleh diterima, sambil menarik pelanggan dengan potongan harga. Itu tidak bermaksud anda harus mencungkil pelanggan pada item lain, tetapi menambahkan 10 peratus atau lebih pada item dapat membantu menampung kos potongan. Belajarlah memikirkan potongan harga sebagai perbelanjaan yang mesti anda lindungi.

Intinya Anda untuk Menetapkan Margin Keuntungan Produk

Anda mesti menanggung kos. Anda perlu mempunyai gaji yang lumayan. Anda memerlukan wang tunai untuk perbelanjaan modal untuk mengembangkan perniagaan anda. Ketiga-tiga keperluan itu harus menentukan harga anda. Matlamat anda adalah untuk mencapai stabiliti, kemakmuran dan pertumbuhan. Harga yang anda kenakan mempengaruhi ketiga-tiga matlamat. Mulakan dengan keystone, atau markup 50 peratus, kaji segmen pasaran anda untuk melihat apa amalan standard, dan sesuaikan harga mengikut kos anda.