Bagaimana Memperluas Perniagaan di Pasaran yang Berbeza

Anda boleh mengembangkan perniagaan di pasaran yang berbeza dengan beberapa cara. Sekiranya anda memasarkan produk perniagaan, perhatikan sektor lain yang mungkin memerlukan produk anda atau pertimbangkan untuk membuat versi pengguna produk anda. Sekiranya anda menjual produk melalui tenaga penjualan langsung, cari peluang untuk memperluas pasaran anda dengan menjual melalui rangkaian pengedar. Sekiranya perniagaan anda dalam negeri, lihat peluang di pasaran eksport. Lihat peluang untuk memperluas jangkauan produk atau liputan pasaran anda dengan bekerjasama dengan syarikat lain

1

Analisis sektor pasaran yang boleh menggunakan jenis produk anda. Sebuah syarikat yang membuat penetapan prestasi tinggi untuk industri aeroangkasa, misalnya, dapat menemui keperluan serupa di sektor automotif atau pertahanan. Kenalpasti sektor dengan potensi pertumbuhan terkuat. Nilai kekuatan anda berbanding pesaing untuk mengenal pasti peluang untuk memenangi perniagaan di sektor lain. Pertimbangkan bagaimana anda dapat memindahkan faktor-faktor yang menjadikan anda berjaya ke sektor baru. Tinjau rangkaian produk anda untuk melihat apakah anda perlu membuat perubahan atau penambahan untuk memenuhi keperluan sektor pasaran baru.

2

Buat versi pengguna produk perniagaan atau profesional anda. Syarikat yang menjual bahan binaan kepada profesional, misalnya, dapat membuat rangkaian pengguna untuk pasaran pembaikan rumah, menggunakan kekuatan jenama profesionalnya untuk menunjukkan kualiti. Kembangkan kuantiti pembungkusan dan produk yang sesuai untuk pengguna dan bukannya pembeli pukal profesional. Pasarkan produk melalui kedai runcit pengguna.

3

Dekati pengedar untuk memasarkan produk anda sekiranya anda menjual produk anda melalui tenaga penjualan. Syarikat yang menjual komponen kejuruteraan, misalnya, dapat memperluas liputannya dengan melantik pengedar kejuruteraan di seluruh negara. Pilih pengedar yang merangkumi wilayah geografi atau sektor pasaran yang tidak dapat dijangkau oleh tenaga penjualan anda. Cuba lantik pengedar yang akan memberikan liputan eksklusif kepada produk anda. Kembangkan program insentif untuk mendorong para pengedar memasarkan produk anda dengan berkesan dan memberikan latihan dan sokongan pemasaran yang mereka perlukan untuk berjaya.

4

Kenal pasti pasaran eksport yang menawarkan potensi pertumbuhan untuk produk anda. Bekerja dengan agensi eksport kerajaan untuk mendapatkan maklumat mengenai keadaan pasaran dan keperluan eksport di wilayah sasaran anda. Buat perjanjian pengedaran dengan syarikat tempatan di pasaran eksport untuk memanfaatkan pengetahuan pasaran tempatan dan hubungan perniagaannya. Bandingkan spesifikasi produk anda dengan keperluan tempatan untuk memastikan produk anda mematuhi peraturan tempatan.