Mengenai Susun atur Kedai Buku

Sama ada anda membayangkan kedai buku ideal anda sebagai lubang di dinding yang menjual sedikit dari semua atau butik bergaya yang mengkhususkan diri dalam buku baru dan berkilat, organisasi dan susun aturnya penting. Keupayaan pelanggan untuk menavigasi lorong, mencari bahagian genre dan mencari jumlah yang mereka cari akan menentukan sama ada kedai buku anda terasa mengundang atau menyekat.

Kepentingan Ruang Terbuka

Sebilangan pelanggan mungkin mendapati kedai buku yang sempit dan tumpukan buku yang tidak berlindung menawan, tetapi yang lain tidak. Susun atur yang mengekalkan sejumlah ruang terbuka akan menjadikan kedai buku anda menarik. Pastikan lorong di antara rak cukup lebar untuk dua pelanggan melewati atau melayari dengan selesa. Sekiranya anda mempunyai cukup ruang, rancang kawasan terbuka dengan kerusi di mana pelanggan dapat membaca buku. Anda boleh menggunakan rak tinggi di dinding, tetapi menggunakan rak tidak lebih tinggi dari 6 kaki di bahagian dalam kedai anda untuk membantu pelanggan mencari bahagian yang mereka cari dengan lebih mudah. Pastikan untuk mematuhi undang-undang tempatan, negeri dan persekutuan yang berkaitan dengan ruang lorong minimum dan akses kerusi roda di kedai runcit.

Organisasi mengikut Genre

Menyusun buku anda mengikut kategori dapat membantu pelanggan dengan cepat dan mudah mencari buku tertentu yang mereka datangi, atau melayari buku-buku genre tertentu dengan santai. Klasifikasi umum merangkumi fiksyen sastera, fiksyen ilmiah, seram, percintaan, misteri, fantasi, puisi, drama, humor, sejarah, biografi, fotografi, seni, perjalanan, dan buku-buku sendiri. Dalam klasifikasi, susun buku dengan nama belakang pengarang. Susun rak anda secara logik supaya semua genre berada di kawasan umum yang sama. Pelanggan mungkin menjadi kecewa sekiranya AL seram berada di seberang kedai dari MZ seram. Rak harus dilabel dengan jelas mengikut genre. Meletakkan papan tanda di dinding atau bahagian atas rak adalah cara lain untuk membantu pelanggan menavigasi barang dagangan anda dengan mudah.

Mencari Daftar

Jill Hendrix, pemilik kedai buku Greenville, South Carolina, Fiction Addiction, mengesyorkan mencari daftar tunai dan kawasan daftar keluar berhampiran pintu depan kedai anda. Ini membantu anda memerhatikan kedatangan dan kedatangan pelanggan, dan membolehkan mereka mencari anda dengan cepat jika mereka memerlukan pertolongan atau mempunyai pertanyaan. Pastikan ada lorong lebar di depan atau berdekatan dengan daftar supaya pelanggan dapat dengan mudah membentuk garis. Sekiranya anda menjangkakan sejumlah besar perniagaan, mungkin ada baiknya anda mempunyai lebih dari satu daftar supaya anda dan pekerja anda dapat memproses garis panjang dengan cepat.

Tawaran dan Paparan

Buku-buku murah dan potongan harga mesti terletak berhampiran bahagian depan kedai supaya pelanggan tidak ketinggalan. Sekiranya anda merancang untuk menyimpan barang-barang impuls seperti gula-gula atau makanan ringan, barang-barang ini juga mesti terletak berdekatan dengan daftar. Ini mengurangkan kemungkinan ancaman dan juga memudahkan pelanggan melihat barang tersebut. Sebaiknya paparkan buku-buku yang popular, disarankan atau didiskaun di seluruh kedai, di hujung rak, dan di dekat kawasan pembayaran anda. Paparan bermusim yang berpusat di sekitar percutian juga dapat mendorong pembelian impuls dari pelanggan anda.