Pengiraan Markup & Margin

Untuk keuntungan perniagaan anda, markup harga dan margin keuntungan adalah dua pengiraan yang harus anda ketahui. Menambah margin keuntungan pada kos yang anda bayar untuk barang untuk dijual semula adalah yang menjadikan perniagaan anda perniagaan. Markup harga dan margin keuntungan adalah dua pengiraan yang mendekati keuntungan harga anda dari dua hujung.

Peningkatan Harga

Markup adalah jumlah yang anda tambahkan pada kos borong barang untuk mendapatkan harga di mana anda akan menjual barang tersebut. Sekiranya anda membeli sesuatu dengan harga $ 10 dan menjualnya dengan harga $ 15, markupnya adalah $ 5. Untuk menentukan harga beberapa item dengan kos dan kategori yang berbeza, perniagaan biasanya menetapkan markup peratusan untuk setiap jenis atau kategori item yang dijual. Contohnya, anda menjual alat ganti automotif dan mahukan markup 50 peratus pada alat ganti dan markup 100 peratus pada aksesori tersuai. Strategi penentuan harga harus berfungsi untuk memaksimumkan keuntungan dan memastikan harga tetap kompetitif pada masa yang sama.

Pengiraan Markup

Hitung harga jualan anda untuk satu item dengan mengalikan harga borong satu kali dengan tanda tambah. Sebagai contoh, anda mempunyai tiga item berbeza yang masing-masing berharga $ 8, $ 10 dan $ 12. Semua mesti ditanda 50 peratus. Harga jualan akan 8 kali 1.5 sama dengan $ 12, 10 kali 1.5 sama dengan $ 15 dan $ 12 kali 1.5 sama dengan $ 18. Peratusan markup meningkatkan jumlah markup dolar kerana harga borong semakin tinggi.

Margin keuntungan

Margin keuntungan adalah peratusan harga jualan yang dikira sebagai keuntungan kasar untuk perniagaan anda. Margin dikira dengan mengurangkan kos dari harga jualan dan kemudian dibahagi dengan harga jualan. Untuk item yang berharga $ 10 dan dijual dengan harga $ 15, margin adalah perbezaan $ 5 dibahagikan dengan harga $ 15 untuk margin keuntungan 33 peratus. Peratusan margin keuntungan dengan cepat menunjukkan bahagian pendapatan penjualan anda yang tersedia untuk membayar perbelanjaan perniagaan dan menjana pendapatan bersih.

Harga Proses Jualan

Markup dan margin keuntungan dapat dilihat sebagai dua hujung produk bergerak melalui perniagaan anda. Markup berdasarkan harga yang anda bayar dan tetapkan semasa produk diterima dari pembekal anda. Margin keuntungan adalah hasil bagi perniagaan anda dari penjualan yang telah dibuat. Sesuaikan kadar markup anda untuk menguruskan margin keuntungan yang dihasilkan oleh penjualan runcit anda. Margin keuntungan kasar perniagaan - peratusan jumlah penjualan dikurangkan kos barang yang dijual - memberikan gambaran mengenai aliran tunai dan keuntungan perniagaan.