Cara Menonjolkan Selang dalam Grafik di Excel

Selang antara garis grid dalam carta Excel biasanya kosong, tetapi anda boleh menyoroti selang menggunakan corak bergantian dengan mengubah format untuk garis grid itu sendiri. Menyoroti selang membolehkan anda menunjukkan perbezaan minit dengan lebih mudah, sedangkan carta garis tipikal menunjukkan pergerakan ke atas dan ke bawah yang drastik, ia tidak begitu sesuai untuk menunjukkan variasi dalam jarak yang lebih kecil. Menyoroti selang dapat membuat variasi lebih mudah dilihat.

1

Lancarkan Excel dan buka hamparan dengan carta yang ingin anda edit. Klik untuk memilih carta di mana anda ingin menyerlahkan selang masa.

2

Klik pada tab "Chart Tools: Layout" di pita Office. Klik "Garis Garis Garis" dan kemudian arahkan ke "Garis Garis Horizontal Utama" atau "Garisan Garisan Vertikal Utama." Klik "Pilihan Garis Garis Mendatar Lebih Utama" atau "Pilihan Garis Garis Vertikal Utama Lebih Banyak" dari bahagian bawah senarai.

3

Klik "Warna Garis" dari senarai pilihan di sebelah kiri. Pilih "Solid Line" dan kemudian klik pada menu drop-down untuk warna dan pilih warna yang ingin anda gunakan untuk menyerlahkan selang waktu. Taip "50" di kotak "Ketelusan".

4

Klik "Gaya Garisan" dari senarai di sebelah kiri. Klik pada anak panah ke atas untuk "Lebar" garis sehingga garis selebar selang yang ingin anda ketengahkan. Klik "Tutup. Ulangi untuk garis grid yang lain jika anda ingin menyerlahkan kedua-dua arah.