Penggunaan Data pada iPhone

Salah satu faedah utama iPhone adalah ketersediaan untuk menyambung ke Internet di mana sahaja menggunakan sambungan data selular. Masalahnya ialah banyak pengguna berada di bawah had data bulanan dan menghadapi denda penalti atau sambungan yang lambat sekiranya mereka melebihi had ini. Pengguna mempunyai beberapa pilihan untuk mengesan dan mengurangkan penggunaan data untuk mengelakkan pelanggaran had.

Had

Pada masa lalu, syarikat penerbangan AS yang menawarkan iPhone melakukan perjanjian data tanpa had, walaupun ini sering mempunyai "had penggunaan yang adil." AT&T dan Verizon kemudian menolak tawaran data tanpa had untuk semua pelanggan baru, yang memerlukan pengguna baru untuk memilih rancangan dengan had data tertentu.

Dengan pelepasan iPhone 5, ketiga-tiga syarikat penerbangan utama mempunyai dasar peningkatan yang berbeza. AT&T membolehkan pelanggan data tanpa had yang ada untuk menaik taraf ke iPhone 5 dan mengekalkan rancangan yang ada, walaupun menggunakan lebih dari 5GB sebulan akan bermaksud kelajuan akses yang perlahan. Verizon hanya membenarkan pelanggan data tanpa had yang ada untuk menaik taraf sekiranya mereka membayar sepenuhnya kos telefon bimbit yang tidak disubsidi. Sprint terus membenarkan pelanggan sedia ada dan baru untuk memilih transaksi data tanpa had.

Pengukuran

Pengguna iPhone mempunyai beberapa pilihan untuk mengawasi penggunaan data bulanan mereka. Pelanggan di AT&T dapat mengakses grafik di bahagian "Bil dan Pembayaran" di akaun mereka di laman web syarikat.

Pilihan lain ialah mengetuk "Tetapan" pada iPhone. Pilih "Umum" dan kemudian "Penggunaan Selular" dan periksa angka untuk jumlah data rangkaian selular yang dihantar dan diterima. Ini adalah angka kumulatif walaupun anda boleh menetapkannya semula menjadi sifar dengan mengetuk "Tetapkan Semula Statistik." Lakukan ini pada permulaan setiap kitaran penagihan untuk mengetahui angka bulanan anda.

Beberapa aplikasi pihak ketiga mengesan penggunaan data bulanan secara automatik. Prestasi dan kegunaan berbeza-beza, jadi periksa ulasan sebelum membeli.

Penggunaan Tidak dijangka

Pada beberapa kesempatan, pengguna iPhone secara tiba-tiba menggunakan data yang tinggi kerana bug atau ciri yang tidak dapat dijelaskan. Pada tahun 2010, pengguna iPhone 3G mengadu telefon mereka secara tiba-tiba memuat turun sebanyak 60MB data pada tengah malam ketika tidak digunakan. Ini ternyata menjadi bug dalam sistem penagihan. Angka data sebenarnya mewakili jumlah harian untuk penggunaan data dalam pemberitahuan push seperti mendapatkan makluman e-mel baru.

Pada tahun 2012, firma penyelidikan Arieso mendapati rata-rata pemilik iPhone 4S menggunakan dua kali lebih banyak data daripada iPhone 4. Ia percaya ini kerana setiap kali pemilik menggunakan ciri carian suara Siri, telefon menyambung ke pelayan jauh yang memproses dan mengenali suara pemilik.

Langkah Pencegahan

Anda mempunyai dua cara utama untuk mengurangkan penggunaan data. Salah satunya adalah untuk mengelakkan aplikasi yang sangat lapar data, terutamanya streaming video atau perkhidmatan audio. Yang lain adalah menggunakan Wi-Fi sedapat mungkin daripada sambungan rangkaian data anda. Pastikan anda tersambung ke rangkaian Wi-Fi sebelum memulakan muat turun besar seperti aplikasi.

Untuk mengelakkan muat turun yang tidak dijangka melalui sambungan data, ketuk "Tetapan" dan kemudian "Simpan." Cari "Gunakan Data Selular" dan putar gelangsar di sebelahnya ke "Mati." Ini hanya mempengaruhi muat turun pembelian secara automatik.