Jenis Dasar Putaran Inventori

Bergantung pada perniagaan, inventori biasanya mewakili 45 hingga 90 peratus daripada jumlah perbelanjaan. Menguruskan inventori ini dengan berkesan adalah salah satu tugas pengurusan perniagaan yang paling kritikal. Kawalan inventori adalah istilah yang biasanya menggambarkan pengurusan inventori, tetapi prosesnya melibatkan lebih daripada sekadar memastikan anda mempunyai bahan mentah atau produk yang cukup untuk dijual. Pada tahap yang paling umum, kawalan inventori juga melibatkan pemilihan inventori dan selalu merangkumi pengangkutan dan penyimpanan inventori serta putaran.

Sistem Stok Rizab

Sistem inventori stok rizab didasarkan pada memiliki simpanan sejumlah item inventori tertentu dan menggunakan rizab tersebut untuk membekalkan operasi atau rak stok ketika bekalan semasa habis. Memanfaatkan stok rizab biasanya berfungsi sebagai isyarat bagi pihak pengurusan untuk menyusun semula lebih banyak inventori untuk mengembalikan stok. Kaedah ini menghalang inventori menjadi lama, kerana inventori baru hanya dibawa keluar apabila inventori yang lama habis digunakan. Dalam perniagaan runcit, kadangkala ini disebut sistem "two-bay" atau "two bin".

Kod Bar / Tarikh Sistem Pembuatan

Sebilangan besar peruncit hari ini menggunakan beberapa jenis sistem pengimbasan optik kod bar untuk pemeriksaan pelanggan dan kawalan inventori. Jenis sistem berkomputer sepenuhnya ini memberikan pengurusan banyak maklumat masa nyata mengenai stok semasa dan memungkinkan untuk mengawal inventori hampir masa nyata yang fleksibel. Sistem kod bar dibatasi oleh fakta bahawa inventori mesti diimbas untuk dimasukkan ke dalam pangkalan data, yang memerlukan tenaga kerja yang signifikan, dan juga fakta bahawa kod bar dapat rosak, dihancurkan atau dibuang.

Sistem Inventori Cip RFID

Cip pengenalan frekuensi radio (RFID) adalah inovasi teknologi terbaru dalam kawalan inventori. Cip RFID adalah mikrocip kecil yang tertanam dalam produk yang menghantar isyarat supaya produk dapat dijejaki. Cip RFID menawarkan akses masa nyata ke data inventori dan menyelesaikan banyak kekurangan sistem kawalan inventori kod bar, tetapi ia masih agak mahal.

Sistem In-First Out Pertama (FIFO)

FIFO telah menjadi berita utama industri kawalan inventori pada abad ke-21. Konsep menggunakan / menjual inventori mengikut urutan ia tidak baru, tetapi mempunyai sistem dan perisian pengimbasan yang kompleks untuk menganalisis aliran bahan mentah dan produk di seluruh sistem dan mengoptimumkan aliran tersebut berdasarkan meminimumkan kos atau memaksimumkan pengeluaran atau keutamaan pengurusan lain adalah baru . Tetapi sistem FIFO terbukti begitu berkesan dalam menguruskan inventori dan mengurangkan kos sehingga mereka telah diterima pakai oleh hampir semua syarikat multinasional utama.