Cara Menggunakan Gradien dalam AutoCAD

Perisian penyusunan AutoCAD yang dihormati oleh AutoDesk mempunyai pelbagai jenis alat untuk merancang dan merangka reka bentuk seni bina dan kejuruteraan. Menyusun gambar pada AutoCAD dapat memberikan kesan tambahan semasa persembahan, dan penambahan kecerunan warna ke permukaan untuk menghasilkan penampilan yang lebih "realistik" adalah cara yang baik untuk melakukannya. Menerapkan kecerunan adalah kesan yang mudah, tetapi bagi yang belum memulakannya sukar didapati di antara muka labirin AutoCAD.

1

Klik panel "Properties" dari menu reben di AutoCAD, kemudian klik butang "Jenis Hatch".

2

Pilih "Gradient" dari menu drop-down untuk membuka alat Gradient.

3

Klik butang "Gradient Colors" untuk menukar antara satu atau dua warna. Mod satu warna mencipta kecerunan yang mencerahkan atau gelap, sementara mod dua warna beralih satu warna ke warna yang lain.

4

Klik butang "..." untuk memilih warna kecerunan. Dalam mod warna tunggal, anda juga dilengkapi slaid yang membolehkan anda memilih kecerahan atau kegelapan kecerunan. Dalam mod dua warna, anda melihat butang "..." lain yang membolehkan anda memilih warna kedua.

5

Pilih corak kecerunan dari panel "Corak" pada menu reben. Terdapat sembilan corak pratetap.

6

Hapus centang kotak "Berpusat" jika anda tidak mahu kecerunan berpusat. Jika tidak, biarkan kotak pilihan ini dicentang. Sembilan corak pratetap beralih dalam pratonton, yang membolehkan anda mengukur hasil berpusat berbanding tidak berpusat.

7

Perbaiki sudut kecerunan menggunakan menu lungsur "Angle". Sampel pratetap membolehkan anda mengukur hasil perubahan sudut.

8

Klik butang "Pick Point" untuk membolehkan AutoCAD mengira yang tertutup, atau klik butang "Tambah Pilih Objek" atau "Pilih" untuk memilih objek tertutup secara manual.

9

Klik di dalam kawasan tertutup jika menggunakan pilihan "Pick Point", atau pilih objek jika menggunakan pilihan "Pilih".

10

Periksa pratonton, yang akan segera muncul. Tekan "Enter" untuk mengakhiri perintah dan menerapkan kecerunan, atau terus mengubah gradien sehingga anda berpuas hati.