Kesan Potongan Gaji Pretax terhadap Bayaran Bersih

Potongan sebelum cukai menurunkan pendapatan bercukai, kerana ia ditolak dari gaji kasar sebelum cukai dikeluarkan dari gaji pekerja. Proses ini akhirnya memberi pekerja gaji yang lebih tinggi daripada jika faedahnya adalah selepas cukai.

Pengenalan

Faedah pretax adalah rancangan yang ditaja oleh majikan. Untuk menyusun rancangan, majikan mesti mengikuti panduan yang ditetapkan oleh Kod Hasil Dalam Negeri masing-masing. Ini termasuk membuat dokumen rancangan, memberi gambaran ringkas mengenai semua peserta dan menjaga kepatuhan berterusan. Pelan pretax merangkumi seksyen 125 kafeteria, seperti insurans perubatan, pergigian, penglihatan, kemalangan dan insurans nyawa yang berkelayakan; penggunaan dan bantuan penjagaan bergantung; akaun simpanan kesihatan. Mereka juga merangkumi tunjangan komuter, seperti tempat letak kenderaan dan pengangkutan ulang-alik, dan 401 (k) yang layak dan pengaturan persaraan individu.

Percukaian

Sebelum anda menolak faedah sebelum cukai dari gaji pekerja, tentukan cukai mana yang dikecualikannya. Tidak semua faedah dikenakan pengecualian cukai yang sama. Contohnya, caruman pretax 401 (k) dan IRA dikenakan cukai Jaminan Sosial dan Medicare, tetapi bukan cukai pendapatan persekutuan. Sebilangan besar rancangan kafeteria 125 dikecualikan daripada ketiga-tiga cukai tersebut; namun, insurans hayat berjangka berkelompok yang melebihi $ 50,000 dalam perlindungan dikenakan cukai Medicare dan Jaminan Sosial, tetapi bukan cukai pendapatan persekutuan. Sekiranya kerajaan negeri dan tempatan mengenakan cukai pendapatan negeri dan tempatan, hubungi agensi masing-masing untuk mendapatkan penjelasan mengenai apakah pemotongan sebelum pajak dikecualikan daripada gaji yang dikenakan cukai.

Pengiraan

Katakan seorang pekerja memperoleh $ 1,050 setiap dua minggu dan mempunyai rancangan kesihatan kafeteria. Dia membayar $ 100 dua minggu sekali untuk rancangan itu. Rancangan kesihatan kafeteria tidak dikenakan cukai pendapatan persekutuan atau cukai Jaminan Sosial dan Medicare, jadi kurangkan $ 100 dari $ 1,050 hingga mencecah $ 950, yang merupakan upahnya yang boleh dikenakan cukai. Kemudian, hitung cukai pendapatan persekutuan dan cukai Jaminan Sosial dan Medicare. Sekiranya pekerja mempunyai rancangan kesihatan selepas cukai, keseluruhan $ 1,050 akan dikenakan cukai tersebut. Semakin tinggi gaji pekerja, semakin banyak cukai yang dia bayar, dan semakin rendah upah dikenakan cukai, semakin rendah cukai yang dia bayar. Perlu diingat bahawa gaji boleh dikenakan cukai sama dengan pendapatan kasar tolak gaji tidak boleh dikenakan tolak potongan sebelum cukai ditambah faedah kena cukai. Upah yang tidak dikenakan termasuk pembayaran balik perbelanjaan, seperti jarak tempuh, penginapan dan makanan.

Pra cukai berbanding cukai selepas cukai

Tidak seperti faedah sebelum cukai yang mengurangkan gaji kena cukai, faedah selepas cukai tidak menurunkan gaji kena cukai; mereka dipotong dari gaji pekerja setelah cukai ditahan. Manfaat selepas cukai termasuk insurans kesihatan yang tidak memenuhi syarat sebagai pretax dan Roth 401 (k) dan IRA.