Senarai Instrumen Pasaran Wang Berbeza

Pasaran wang adalah akaun yang dirancang untuk menyimpan atau menyimpan akaun yang selamat. Pasaran wang terdapat dalam dua jenis yang sangat berbeza, akaun bank yang diinsuranskan atau akaun pasaran wang reksa dana. Struktur akaun berbeza, tetapi instrumen pelaburan yang menghasilkan kadar pulangan sederhana adalah serupa. Berbeza dengan standard pelaburan biasa, bank boleh melabur dalam instrumen yang lebih berisiko daripada syarikat broker untuk mendapatkan kadar yang lebih tinggi.

Sekuriti Perbendaharaan AS

Instrumen utama pelaburan pasaran wang adalah Sekuriti Kerajaan Amerika Syarikat. Ini termasuk bil Perbendaharaan, nota Perbendaharaan dan bon Perbendaharaan. Pasaran wang bersama dana boleh melaburkan sejumlah besar aset dana ke dalam perbendaharaan, tetapi mereka biasanya melihat bil dan nota jangka pendek. Oleh kerana dana perlu mengekalkan kecairan, ia berisiko turun naik nilai pokok. Menjaga hutang jangka pendek mengurangkan risiko bahawa pasaran wang dana bersama akan jatuh di bawah nilai $ 1 per saham - yang dikenali sebagai memecahkan keuntungan. Dana bank mungkin melabur dalam perbendaharaan jangka panjang dengan pendedahan yang lebih rendah terhadap risiko kadar faedah ini.

Hutang Berkadar AAA

Reksa dana bank dan pasaran wang juga boleh menggunakan hutang korporat (bon) AAA untuk mendapatkan kadar yang lebih tinggi yang mereka sampaikan kepada pelabur. Penarafan AAA adalah pengukuran hutang yang dibuat oleh firma penyelidikan seperti AM Best or Standard and Poors. Hutang dengan penilaian BB atau lebih tinggi dianggap sebagai gred pelaburan. Walaupun bank atau dana boleh menambahkan hutang bertaraf BB-, BBB-, A-, AA- atau AAA ke aset pendasar, pelaburan yang lebih rendah dapat meningkatkan risiko. Dana terhad kepada tidak lebih dari 5 peratus pegangan dana untuk dimiliki oleh satu penerbit hutang. Ini mengurangkan pendedahan kepada pelaburan bukan Perbendaharaan.

Kertas komersial

Syarikat menawarkan kertas komersial kepada pelabur sebagai cara untuk mendapatkan modal yang diperlukan tanpa menggunakan aset sebagai cagaran atau mengajukan pendaftaran awam SEC. Ini dianggap sebagai instrumen hutang yang ditujukan untuk keperluan pembiayaan jangka pendek. Untuk mengelakkan syarat pemfailan SEC, kertas mesti matang dalam masa sembilan bulan. Tidak seperti pinjaman, tidak ada faedah pada kertas komersial. Ia ditawarkan dengan potongan harga dan ditebus dengan nilai penuh apabila jangka masa tersebut akan habis. Sebagai contoh, syarikat mungkin hanya menerima $ 90,000 pinjaman tetapi membayar balik bank $ 100,000 setelah sembilan bulan.