Cara Membuat Halaman Yang Diisi Dengan Corak yang Sama di Illustrator

Walaupun menerapkan warna pengisian pada dokumen anda agak mudah, anda boleh memilih corak yang akan digunakan untuk mengisi halaman. Adobe Illustrator menyediakan kemampuan untuk mengisi objek dengan corak yang anda pilih dari Swatches Libraries. Swatch memungkinkan anda memilih warna atau corak untuk diterapkan pada objek di Illustrator. Setelah memilih swatch corak di Illustrator, anda boleh menerapkan corak itu ke alat lain. Dengan menggunakan Rectangle Tool, anda dapat dengan cepat menggunakan pola untuk mengisi seluruh halaman menggunakan pola yang sama.

1

Buka Adobe Illustrator. Tekan "Ctrl-N" untuk membuka pop timbul Dokumen Baru, dan kemudian sesuaikan tetapan untuk dokumen baru anda. Sebagai contoh, masukkan tajuk untuk halaman anda ke dalam bidang "Nama", dan kemudian masukkan dimensi ke dalam bidang "Lebar" dan "Tinggi". Klik butang "OK" untuk membuat dokumen baru.

2

Klik butang "Swatch" di bar alat kanan, yang menyerupai swatch warna. Sebagai alternatif, klik menu "Window" dan kemudian klik "Swatches" untuk membuka panel Swatches.

3

Klik butang tarik turun "Swatch Libraries Menu", yang menyerupai buku perpustakaan, yang terletak di bahagian bawah tab Swatch di panel Swatches. Arahkan kursor ke menu "Pola", dan kemudian pilih corak yang akan digunakan untuk dokumen anda. Contohnya, arahkan tetikus ke atas "Grafik Asas", kemudian klik "Dasar Grafik_Tekstur" untuk membuka panel Dasar Grafik_Tekstur.

4

Klik pada salah satu corak untuk memilihnya. Contohnya, klik "Kaki Burung" di bawah panel Dasar Grafik_Tekstur untuk memilih corak Kaki Burung.

5

Klik pada "Rectangle Tool" dari bar alat kiri - atau tekan "M" - untuk memilih Rectangle Tool.

6

Klik di sudut kiri atas halaman untuk mula menandakan permulaan segi empat tepat. Seret tetikus ke sudut kanan bawah halaman sehingga seluruh halaman ditutupi oleh segi empat tepat, dan kemudian lepaskan butang tetikus. Corak yang anda pilih sekarang akan memenuhi keseluruhan halaman Illustrator.