Perbezaan Antara Model Perniagaan & Model Rantai Nilai

Model perniagaan dan model rantai nilai adalah komponen penting dalam kejayaan keseluruhan syarikat. Elemen-elemen ini berfungsi bersama, kerana faedah yang diberikan oleh rantai nilai menyumbang kepada model perniagaan dengan memberi alasan kepada pelanggan untuk membeli, menjana pendapatan dan memastikan syarikat terus bertahan. Model rantaian nilai mewakili kualiti yang menjadikan produk dan syarikat berjaya dari sudut pandang pelanggan, sementara model perniagaan menggambarkan sistem yang menjadikan syarikat layak untuk pemilik dan pelaburnya.

Model Perniagaan

Model perniagaan adalah sekumpulan protokol dan sistem yang mengatur bagaimana sebuah syarikat menjana pendapatan dan memperoleh keuntungan. Produk atau perkhidmatan yang dijual oleh syarikat adalah sebahagian daripada model perniagaannya, begitu juga cara untuk memastikan pelanggannya berpuas hati dan kembali untuk mendapatkan lebih banyak. Model perniagaan menangani keuntungan serta pendapatan penjualan, menggambarkan cara syarikat melabur modal untuk menjana pendapatan, dengan membuat dan menjual inventori, atau membuat lokasi perniagaan yang menarik pelanggan yang membayar.

Model Rantaian Nilai

Model rantaian nilai menerangkan cara syarikat menyesuaikan produk dan perkhidmatannya untuk memenuhi keperluan pelanggan semasa dan bakal pelanggan. Setiap perniagaan perlu memenuhi keperluan pelanggannya, dan syarikat mencapai objektif ini dengan membuat produk yang berguna, menyediakan perkhidmatan yang menghasilkan penjimatan untuk pelanggan atau dengan menawarkan produk atau perkhidmatan yang membawa kesenangan atau meredakan kesakitan. Rantaian nilai produk dan perkhidmatan yang benar-benar berjaya memberikan pelanggan pelbagai alasan untuk membeli.

Perbezaan

Model perniagaan berbeza dari model rantai nilai dengan memfokuskan pada aspek kewangan transaksi syarikat, atau angka yang memungkinkannya memenuhi keperluan. Sebaliknya, model rantai nilai membentuk pengalaman pelanggan, memberikan kesenangan, utiliti atau penjimatan. Sekiranya perniagaan menawarkan terlalu banyak kepada pelanggan melalui rantaian nilainya, ia berisiko menaikkan kos sehingga tidak lagi menguntungkan.

Perhubungan

Model rantaian nilai syarikat adalah bahagian penting dalam model perniagaannya, kerana pelanggan yang puas membeli produk dan perkhidmatan dari masa ke masa. Pendapatan dari pelanggan yang mendapat keuntungan dari rantai nilai membuat syarikat tetap bertahan, dan pelanggan yang berpuas hati yang menyediakan perniagaan dan rujukan berulang membantu mengurangkan kos iklan. Hubungan yang ideal antara model perniagaan dan model rantai nilai melibatkan keseimbangan, kerana syarikat melaburkan wang yang cukup untuk menghasilkan nilai, sambil tetap mengawal kos dan menghasilkan keuntungan.