Cara Membuat Penyataan Misi Keuntungan

Pernyataan misi dibuat untuk menetapkan nada untuk organisasi dan bertindak sebagai panduan untuk mencapai tujuan pendapatan dan objektif perniagaan lain. Alat ini sangat berguna untuk menetapkan jalan untuk keuntungan bagi syarikat permulaan dan perniagaan kecil. Namun rata-rata pernyataan misi syarikat jarang menggambarkan sasaran sebenar. Semasa menulis pernyataan misi anda, anggap ia sebagai alat perancangan strategik untuk operasi harian dan tujuan jangka panjang. Penyataan misi harus mengutamakan matlamat syarikat dengan berkesan untuk membantu membimbing perniagaan mencapai objektif yang diinginkan.

1

Tentukan siapa yang akan menulis pernyataan misi. Pertimbangkan untuk merangkumi bahagian pekerja. Termasuk pekerja dari pelbagai jabatan dan peringkat akan memberikan pandangan tambahan. Semua pekerja menyumbang kepada keuntungan, sama ada jurujual yang mendapatkan pelanggan baru atau pengurus lantai yang bertanggungjawab untuk nisbah buruh. Manfaat lain dari penyertaan adalah pembelian pekerja. Pekerja yang merasakan bahawa pendapat mereka, atau pendapat rakan sebaya mereka, dihargai lebih cenderung untuk merangkul misi baru.

2

Tentukan apa yang syarikat anda lakukan. Pertimbangkan perkhidmatan atau produk sebenar, tetapi lihat lebih jauh dari itu. Sebagai contoh, jika anda memiliki syarikat pembersih karpet, selain membersihkan karpet, syarikat anda menyediakan keluarga yang lebih sihat dan dengan itu ketenangan hati.

3

Tentukan bagaimana syarikat anda menyediakan produk atau perkhidmatan. Sertakan langkah-langkah yang meningkatkan faedah yang dirasakan bagi pelanggan. Jawapan ini mestilah lebih teknikal daripada yang sebelumnya.

4

Kenal pasti populasi yang dilayan. Jawapan ini harus merangkumi kawasan demografi dan geografi sasaran anda. Jadilah spesifik mengenai siapa yang membelanjakan wang untuk produk atau perkhidmatan anda.

5

Lihatlah masa depan. Menurut "Inc." majalah, Bread Loaf Construction pertama kali meminta ahli jawatankuasanya membayangkan bagaimana kehidupan mereka dalam 10 tahun. Ini membolehkan pekerja membayangkan masa depan di syarikat. Sekarang alihkan fokus ini kepada syarikat. Bayangkan bagaimana keadaannya dalam 10 tahun. Pertimbangkan jumlah pendapatan, keuntungan, pengembangan, aspek fizikal, petunjuk perniagaan utama dan perkara lain yang dihargai oleh perniagaan anda.

6

Tentukan rancangan jangka panjang. Bincangkan di mana anda berada dan tegaskan perincian di mana anda mahu perniagaan anda menjadi kewangan. Bincangkan langkah-langkah yang diperlukan untuk mencapai matlamat keuntungan ini. Langkah mungkin merangkumi pengembangan ke pasar khusus atau kawasan geografi. Mereka juga boleh merangkumi pengenalan produk atau perkhidmatan baru.

7

Tulis matlamat yang berorientasikan tindakan dan dapat diukur. Pertimbangkan perincian seperti berapa unit produk atau perkhidmatan anda yang perlu anda jual, kepada siapa anda menjual dan bagaimana anda mengubah kehidupan pelanggan. Gunakan jawapan umum anda untuk mencapai matlamat kewangan tertentu. Tulis semula misi keuntungan sehingga mencerminkan secara spesifik matlamat anda dan bagaimana anda akan mencapainya. Gunakan perbendaharaan kata tertentu dan angka yang dapat dihitung. Berusaha untuk mengekalkan pernyataan misi keuntungan anda kepada tiga ayat atau kurang.

8

Gunakan penyataan misi berorientasikan keuntungan anda untuk memandu rancangan strategik anda. Menguatkan pernyataan misi secara berkala; jangan hanya meletakkannya di dinding pejabat atau meletakkannya di buku panduan pekerja.

9

Semak semula pernyataan yang perlu dari masa ke masa. Sekiranya tumpuan beralih dari pertumbuhan keuntungan kepada kemampanan, bayangkan ini dalam misi anda. Berusaha untuk sentiasa memastikan penyata misi keuntungan tetap relevan.