Cara Menaip Invois

Invois adalah lembaran penagihan yang menyenaraikan semua barang dan perkhidmatan yang dijual kepada pelanggan tertentu dalam kitaran penagihan. Perniagaan kecil menggunakan invois untuk merekod transaksi, membuat jadual pembayaran dan akhirnya mengumpulkan wang yang terhutang. Sekiranya anda menggunakan perisian akaun perniagaan, kebanyakan pekerjaan dilakukan untuk anda ketika mengetik invois dengan templat yang disediakan dan diisi secara automatik berdasarkan data pelanggan anda. Anda tidak memerlukan templat mewah untuk memasukkan invois dari awal.

1

Hidupkan komputer dan buka program pemprosesan perkataan.

2

Letakkan maklumat syarikat anda di tajuk. Sekiranya anda mempunyai logo perniagaan, salin dan tempelkan ke bahagian atas. Pastikan nama syarikat, alamat dan maklumat hubungan anda disenaraikan di tajuk.

3

Taip "INVOICE" di baris atas di bawah tajuk di sebelah kiri. Kembalikan dua hingga lima ruang untuk menjadikan perkataan "invoice" sangat jelas.

4

Tentukan nombor invois. Invois dikenal pasti dengan nombor unik. Sekiranya anda tidak pasti cara membuat nombor invois, gunakan tarikh berangka tanpa tanda hubung dan dua huruf pertama pelanggan. Sebagai contoh, invois yang dikeluarkan pada 5 Januari 2011 kepada Jack Wright menjadi "01052011JW."

5

Taip "Nombor Invois: 01052011JW" di margin kanan. Kembali dan taipkan tarikh invois di sebelah kiri.

6

Senaraikan barang dan perkhidmatan yang dicatat oleh invois. Gunakan tab untuk menyelaraskan setiap bahagian sehingga dolar mudah dijabarkan pada akhirnya dengan tajuk yang menyatakan: "Tarikh," "Servis atau Item," "Kos per Unit," "Jumlah Unit" dan "Jumlah." Senaraikan satu baris setiap item, senaraikan tarikh perkhidmatan diberikan, jumlah atau jam, kos per unit atau jam, dan jumlah kos untuk tarikh tersebut.

7

Buat garis bawah semua barang dan perkhidmatan yang diperinci. Taipkan nilai sub-jumlah dolar di bawah baris pada lajur yang sama dengan dolar yang diperinci.

8

Tambahkan sebarang cukai, penghantaran atau bayaran sampingan di bawah jumlah keseluruhan. Taipkan nilai JUMLAH "TOTAL" di bawah.

9

Kembalikan beberapa baris dan taip arahan pembayaran, termasuk tarikh akhir, siapa yang harus membuat cek dan alamat pembayaran. Sertakan sebarang polisi mengenai pembayaran lewat atau bayaran pelan pembayaran.