Cara Membuat Kit Media Produk

Semasa membuat kit media produk, fikirkan dari mana outlet media yang ingin anda sasarkan dengan kit akhbar. Buat semudah mungkin bagi mereka untuk mencari semua yang mereka perlukan untuk memberi anda tumpuan perniagaan anda. Maklumat atau gambar yang hilang meningkatkan peluang promosi anda diletakkan di bahagian belakang.

1

Tulis satu atau lebih siaran berita yang memberikan maklumat dan perincian menarik mengenai produk anda. Jadikan mereka menarik dan lengkap. Siaran berita harus ditulis dengan baik dan dapat diterbitkan sebagaimana adanya.

2

Buat brosur penjualan untuk mengumumkan produk anda. Sertakan gambar berkualiti tinggi dan berikan perincian mengenai produk. Semakin banyak maklumat yang anda sertakan, semakin baik; tetapi anda sentiasa boleh menambah ke kit media kemudian.

3

Gambar produk anda dari semua sudut dan pandangan. Sertakan salinan ke dalam kit pers, atau sertakan laman web di mana foto boleh didapati. Nyatakan bahawa foto-foto ini bebas royalti sehingga wartawan dan penulis dapat menggunakannya sesuai keperluan tanpa menunggu izin anda.

4

Buat lembaran fakta, spesifikasi, faedah dan maklumat lain untuk produk anda. Permudahkan penulis mencari maklumat yang mereka perlukan.

5

Tulis bio syarikat dengan maklumat mengenai sejarah syarikat dan produk. Sertakan maklumat mengenai orang penting dan peranan mereka dalam syarikat.

6

Kumpulkan lembaran hubungan yang merangkumi alamat syarikat dan maklumat hubungan untuk orang penting.

7

Kumpulkan petikan mengenai syarikat dan produk anda dari orang penting dalam perniagaan dan dari pelanggan yang bersedia memberikan testimoni. Sertakan nama orang yang disebut dan hubungannya dengan syarikat atau produk. Sertakan jawapan untuk soalan yang sering diajukan dan petikan mengenai fakta menarik yang boleh digunakan wartawan dalam artikel mengenai produk anda.

8

Kumpulkan siaran akhbar yang lalu, artikel berita, sampel audio dan video dan akhbar lain yang menarik untuk disertakan dalam kit akhbar anda.

9

Sertakan contoh produk, jika boleh. Untuk kit akhbar dalam talian, berikan nombor atau alamat di mana produk sampel boleh diperoleh. Sekiranya produk anda besar atau mahal, anda boleh menghilangkan langkah ini. Item yang lebih mahal boleh ditawarkan secara pinjaman untuk dinilai dan dikembalikan oleh penulis dan wartawan.

10

Tulis surat pengenalan yang merangkumi senarai item yang terdapat di dalam kit media. Pengenalan ini harus diletakkan di bahagian depan kit media fizikal atau pertama di CD, DVD atau laman web. Ini berfungsi untuk memperkenalkan syarikat dan produk anda, mewujudkan minat dan mengarahkan pengguna ke item lain yang menarik.

11

Buat kit akhbar dengan memasukkan semua maklumat ini ke dalam folder, pada CD atau DVD atau dalam direktori berasingan di laman web anda. Anda mungkin mahu melakukan ketiga-tiganya, bergantung pada bagaimana alat penekan digunakan. Folder atau CD / DVD paling sesuai digunakan di pameran perdagangan dan persidangan, sementara kit akhbar dalam talian berguna untuk penulis mencari di Web untuk mendapatkan maklumat mengenai produk anda.