Cara Memasarkan Diri Sebagai Perunding

Menjadi perunding mempunyai banyak penghargaan. Anda boleh menetapkan waktu anda sendiri, menentukan gaji anda sendiri dan menikmati pekerjaan anda. Fasa awal memulakan konsultasi mungkin yang paling sukar. Anda mempunyai dorongan untuk menjadi perunding dan pengetahuan untuk membantu syarikat dan pelanggan dengan keperluan mereka, tetapi sebelum anda dapat mula bekerja sebagai perunding, mereka perlu mengetahui siapa anda dan mengapa mereka harus mengambil anda. Langkah-langkah khusus mesti diambil untuk berjaya memasarkan diri anda sebagai perunding.

1

Buat pesanan pemasaran berdasarkan apa yang anda tawarkan. Perundingan boleh menjadi bidang yang tidak baik, dan pelanggan masa depan anda perlu mengetahui bagaimana anda akan membantu mereka. Sama seperti dalam mengiklankan produk, anda perlu memiliki dinamik penyelesaian masalah untuk memasarkan perkhidmatan perunding anda. Pelanggan anda mempunyai masalah; anda mempunyai penyelesaian yang akan membantu mereka.

2

Sasarkan mereka yang boleh mendapat manfaat daripada bantuan anda. Sekiranya anda seorang perunding pengurusan, menghubungi perniagaan tempatan, terutamanya yang lebih besar, harus menjadi langkah pertama anda. Sekiranya anda seorang pelatih kehidupan peribadi, anda perlu mencari jalan untuk menjangkau khalayak yang anda inginkan. Menghadiri bengkel peningkatan diri atau menganjurkan bengkel ini adalah cara untuk menyasarkan mereka yang memerlukan bimbingan hidup. Menargetkan pesanan pemasaran anda dengan sangat tinggi kepada mereka yang berpeluang memanfaatkan sepenuhnya bantuan anda sangat penting untuk kejayaan anda.

3

Aturkan acara tempatan berdasarkan kepakaran anda. Walaupun surat terus dan panggilan dingin masih merupakan cara yang baik untuk memasarkan diri anda sebagai perunding, acara yang menarik perhatian anda dapat membuat nama cepat untuk diri anda sendiri. Kuncinya adalah memastikan bahawa namanya sesuai. Jadualkan acara kecil yang dapat dikendalikan dengan mudah dan merangkumi apa yang anda tawarkan sebentar. Anda boleh menggunakan bahan pemasaran lain seperti brosur atau buku sebagai kaedah untuk mendidik khalayak anda tentang kemampuan anda.

4

Tawarkan perkhidmatan anda sebagai pakar kepada surat khabar atau stesen radio tempatan. Perunding dapat memberikan media sumber pakar dan anda mendapat publisiti percuma yang disertakan dengannya. Kirim siaran akhbar ke media tempatan anda untuk memberitahu mereka bahawa anda ada Mereka mungkin akan memasukkan maklumat anda ke dalam fail dan menghubungi anda apabila bantuan anda diperlukan. Ini mempunyai faedah tambahan untuk menjadikan anda sebagai pihak berkuasa mengenai perkara anda di mata orang ramai.

5

Jadilah aktif dalam komuniti perniagaan tempatan anda. Bekerja dengan dewan perdagangan tempatan anda, jaringan dengan perniagaan tempatan dan dapatkan nama anda di luar sana sebagai pakar dan sebagai sumber bantuan yang boleh dipercayai. Walaupun ini akan memerlukan masa dan usaha yang baik, sekali lagi, anda mendapat nama anda di hadapan orang ramai dan bakal pelanggan.