Kunci Kejayaan Pengumpulan Dana

Dengan tujuan yang baik dan komuniti yang dermawan, seseorang mungkin menganggap penggalangan dana itu mudah. Walau bagaimanapun, senarai penyebabnya panjang dan penderma tidak dapat memberikan wang kepada mereka semua. Usaha yang teratur dan berfokus diperlukan dan dapat dicapai dengan gabungan orang yang tepat, rekod prestasi dan rancangan yang baik untuk masa depan.

Pengumpulan Dana yang Kuat

Penyokong kuat untuk tujuan menjadikan pengumpul dana terbaik. Sama ada pasukan kakitangan yang berdedikasi atau anggota dewan yang terhubung dengan baik, orang yang dapat melibatkan penderma sangat penting untuk menjana dana. Membuat pangkalan data terperinci penderma yang merangkumi sejarah pemberian mereka dan penglibatan mereka di masa lalu dengan organisasi - seperti sukarelawan, kehadiran acara dan hadiah bulanan kepada badan amal - boleh menjadi titik permulaan yang baik untuk merancang bagaimana menghubungi para penderma melalui rutin kebiasaan.

Sebab Baik

Lebih mudah untuk mengumpul dana untuk organisasi yang berjaya memenuhi keperluan yang bermanfaat. Bukti keberkesanan organisasi, termasuk kisah orang dan komuniti yang telah dibantu, akan menjadikan pengumpulan dana sebagai tugas yang dapat dicapai. Sebuah organisasi harus melampaui masalah kelaparan di kotanya; ia harus menggambarkan tujuannya menyediakan makanan kepada mereka yang memerlukannya. Pengumpulan dana adalah kompetitif, dan individu ingin memberi kepada badan amal yang memberi kesan. Mempromosikan kesan itu adalah kaedah terbaik untuk meyakinkan penderma organisasi yang berhak atas kemurahan hati mereka.

Penglihatan

Pengumpulan dana dilihat ke hadapan; organisasi harus mempromosikan bukan sahaja kejayaan masa lalu tetapi rancangan yang mereka miliki untuk masa depan. Visi yang dibina berdasarkan projek yang ada dan mempunyai idea yang jelas mengenai peranan organisasi dalam komuniti yang dibantunya menjadikannya menarik bagi penderma. Matlamat khusus yang dapat dicapai memberi penderma sesuatu yang konkrit untuk meletakkan wang mereka di belakang. Setelah matlamat tercapai, mereka menjadi sebahagian daripada sejarah kejayaan organisasi, yang dapat ditunjukkan oleh kempen seterusnya.

Strategi Pengumpulan Dana dan Acara Terancang

Rancangan pengumpulan dana juga penting. Sebuah organisasi harus mempunyai rancangan tahunan untuk meminta derma dan menjadualkan acara untuk mengumpulkan wang. Memahami usaha pengumpulan dana yang berjaya di masa lalu dan mengulanginya adalah asas kepada perancangan tahunan kerja organisasi. Individu dan organisasi yang menganjurkan acara penggalangan dana harus merancangnya dengan teliti, meneliti jenis acara apa yang biasanya menghasilkan pendapatan terbanyak. Memastikan kos pementasan acara dilampaui dengan wang yang dibawanya juga sangat penting.

Penghargaan Penderma

Mengucapkan terima kasih kepada penderma adalah elemen pengumpulan dana yang tidak boleh dilupakan. Penderma cek yang besar harus berterima kasih secara peribadi, secara bertulis atau tatap muka, segera setelah derma. Anggota dewan harus bercakap, terutamanya jika mereka mempunyai hubungan peribadi dengan penderma. Pemberi hadiah setiap hari juga harus diakui dengan kemas kini mengenai bagaimana sumbangan mereka digunakan, dan juga peringatan bahawa sokongan berterusan membantu organisasi meneruskan pekerjaannya dengan baik.