Cara Melukis Spiral di Powerpoint

PowerPoint membuat banyak bentuk secara automatik, tetapi spiral bukan salah satu daripadanya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara anda boleh menggunakan perisian untuk membuat kesan lingkaran. Lingkaran termudah, garis, boleh dibuat dengan alat Bentuk pada tab Sisipkan. Cukup pilih alat Scribble dan lukis spiral bebas pada slaid. Sekiranya anda ingin membuat spiral yang lebih besar dan tepat, anda boleh menggunakan kesan bentuk lain di PowerPoint untuk membuat spiral.

1

Lancarkan PowerPoint, jika belum dibuka. Klik pada slaid di mana anda mahu spiral dan kemudian klik pada tab "Masukkan". Klik pada salah satu bentuk yang ada. Anda boleh menggunakan salah satu dari mereka sebagai asas untuk lingkaran anda, tetapi Segitiga Isosceles berfungsi dengan baik.

2

Klik dan seret pada slaid untuk melukis bentuknya. Lukiskan sesuatu yang kecil, idealnya tidak lebih besar dari 0.5 inci menggunakan sistem pengukuran PowerPoint.

3

Tekan "Ctrl-C" pada papan kekunci anda untuk menyalin bentuknya dan kemudian "Ctrl-V" untuk menampal salinan itu.

4

Klik pada tab "Drawing Tools: Format" di pita. Di bahagian "Ukuran" di sebelah kanan, klik anak panah di sudut kanan bawah untuk membuka kotak dialog "Saiz".

5

Taip "30" di kotak Putaran. Klik untuk menyemak "Lock Aspect Ratio" dan kemudian ketik "120" di kotak Height. Tekan enter."

6

Klik dan seret bentuk yang sekarang lebih besar dan dipusingkan agar sesuai dengan bentuk yang pertama. Sekiranya anda menggunakan segitiga, titik harus menyentuh.

7

Salin dan tampal bentuk yang lebih besar. Klik pada anak panah di bahagian Ukuran sekali lagi. Perhatikan bahawa nisbah aspek sudah terkunci. Tambahkan 30 pada putaran dan tingkatkan skala sebanyak 120 peratus lagi. Tekan enter." Anda boleh beralih dari medan putaran ke medan ketinggian dengan kekunci Tab untuk mempercepat prosesnya.

8

Ulangi sehingga spiral adalah ukuran yang anda mahukan. Ubah jumlah putaran dan peratusan peningkatan saiz untuk menyesuaikan lingkaran anda.

9

Tekan "Ctrl-A" untuk memilih semua bentuk yang terpisah dan kemudian klik kanan. Arahkan ke "Kumpulan" dan klik "Kumpulan". Pengelompokan membolehkan keseluruhan lingkaran dipindahkan dan diubah ukurannya sebagai satu objek. Anda boleh mengasingkan komponen jika anda perlu membuat perubahan.