Bagaimana Memulakan Perniagaan Detektif

Memulakan perniagaan detektif boleh menjadi usaha yang menarik dan bermanfaat. Perniagaan ini sangat sesuai untuk seseorang yang mempunyai latar belakang penguatkuasaan undang-undang, tentera atau bahkan keselamatan. Walau bagaimanapun, anda boleh memulakan perniagaan ini tanpa latar belakang dengan mendapatkan latihan yang berkaitan. Jalan yang harus anda lalui untuk memulakan perniagaan ini bergantung pada tempat anda berada tetapi biasanya melibatkan mendapatkan lesen dan mencari jalan untuk menghubungi mereka yang memerlukan perkhidmatan anda.

1

Hubungi pejabat setiausaha negara anda atau jabatan lesen dan Pemeriksaan di bidang kuasa anda untuk mengetahui sama ada perlesenan diperlukan di negeri anda. Beberapa negeri mengatur agensi detektif sementara yang lain tidak. Di beberapa tempat, anda mungkin memerlukan latar belakang tentera atau penguatkuasaan undang-undang untuk mendapatkan perlesenan. Sebagai pengganti latar belakang seperti itu, anda mungkin memenuhi kriteria pelesenan dengan mengikuti kursus penyiasatan peribadi atau mendapatkan pengalaman sebagai pekerja agensi detektif. Anda mungkin juga diminta untuk membuat pemeriksaan latar belakang jenayah.

2

Dapatkan latihan pertahanan diri dan penggunaan senjata api jika anda belum mempunyai latihan jenis ini. Di beberapa negeri, ini diperlukan untuk pelesenan. Sekiranya negeri anda tidak menetapkan syarat tersebut, anda mungkin menganggap latihan tersebut bermanfaat. Anda mungkin akhirnya memerlukannya untuk melindungi diri anda.

3

Ikuti kursus penyiasatan peribadi yang meliputi pengawasan, penyiasatan komputer, dan dokumen dan laporan detektif. Kursus yang anda ikuti juga harus meliputi peralatan detektif. Anda boleh mendapatkan kursus sedemikian dalam talian, di beberapa kolej komuniti dan melalui beberapa sekolah perdagangan.

4

Tentukan jenis penyiasatan yang anda mahukan. Sebagai contoh, anda mungkin menumpukan pada kes menipu pasangan atau bekerja untuk membantu syarikat mengesan kecurian dalaman. Walaupun anda dapat memberikan perkhidmatan detektif umum, fokus pada niche dapat menjadikan pemasaran perniagaan anda lebih mudah.

5

Memohon lesen perniagaan. Sebilangan besar negeri memerlukan anda mendapatkan lesen perniagaan, walaupun anda menjalankan perniagaan dari rumah. Ini terpisah dari sebarang syarat pelesenan penyiasatan peribadi.

6

Buat dan pasarkan laman web untuk perniagaan detektif anda. Tambahkan kandungan yang merangkumi kata kunci yang berkaitan dengan perniagaan detektif anda untuk memudahkan orang mencari anda melalui mesin pencari. Gunakan alamat laman web baru anda di semua bahan pemasaran anda.

7

Pasarkan perniagaan anda melalui iklan dalam talian dan surat khabar serta senarai di direktori telefon tempatan. Rangkaian dengan pegawai penguatkuasa undang-undang juga. Mereka mungkin membuat kontrak dengan anda atau merujuk pelanggan kepada anda dari semasa ke semasa. Iklan radio dan televisyen juga dapat membantu anda menarik pelanggan. Sekiranya iklan televisyen melebihi anggaran anda, pertimbangkan iklan televisyen kabel. Mereka selalunya lebih murah.