Cara Menghapus Sandaran Lama pada Vista

Walaupun sandaran Windows Vista boleh bermanfaat untuk memulihkan fail yang rosak, hilang atau rosak, sandaran lama memerlukan sejumlah besar ruang cakera keras luaran atau dalaman dan tidak diperlukan jika anda mempunyai lebih banyak sandaran semasa. Walaupun anda dapat menyimpan banyak sandaran untuk melacak perubahan pada sistem anda atau fail tertentu, sandaran lama tidak mengandungi perubahan sistem terkini dan mungkin tidak berguna jika anda ingin memulihkan perubahan yang lebih baru. Menghapus sandaran lama seperti itu adalah proses yang cepat.

1

Sambungkan peranti simpanan luaran seperti cakera keras, pemacu kilat atau kad memori yang mengandungi sandaran lama ke komputer anda.

2

Klik dua kali "Komputer" di desktop, dan kemudian klik dua kali huruf yang diberikan kepada peranti storan luaran anda untuk membuka lokasi tempat simpanan sandaran disimpan. Sekiranya sandaran terdapat pada cakera keras dalaman komputer, arahkan ke lokasi atau folder tempat anda menyimpannya semasa anda mula-mula membuatnya.

3

Klik kanan folder sandaran yang ingin anda hapus dari lokasi yang anda simpan, kemudian klik butang "Padam" untuk menghapusnya. Setelah dipadamkan, sandaran lama dikeluarkan sepenuhnya.