Pencetak Saya Mematikan PC Saya

Hubungan antara pencetak dan PC telah lama penuh dengan kesukaran. Mengapa pencetak tidak mencetak semasa anda mahu? Apakah semua lampu yang berkelip itu? Walaupun masalah cetak mempengaruhi semua perniagaan kecil, ada sedikit yang lebih mengecewakan dan memakan masa daripada pencetak yang mempengaruhi tingkah laku PC anda, menyebabkan ia mati atau reboot. Terdapat beberapa sebab ini mungkin berlaku.

Konflik Perkakasan

Pencetak anda berkomunikasi dengan PC anda dengan satu daripada empat cara: melalui kabel bersiri, kabel USB, kabel rangkaian atau sambungan tanpa wayar. Sekiranya komputer anda dimatikan sebaik sahaja pencetak anda dihidupkan atau sebaik sahaja anda memasangkan pencetak ke komputer, kemungkinan port (USB, rangkaian atau siri) terlalu banyak, yang menyebabkan Windows hancur atau komputer untuk menutup. Cubalah pencetak di port lain, tukar satu sambungan USB yang lain, untuk menolak perkakasan sebagai penyebab masalah. Sekiranya pencetak anda menyambung melalui Wi-Fi dan komputer mati semasa mencetak, masalahnya mungkin berdasarkan perisian.

Konflik Perisian

Setiap kali anda menghidupkan pencetak yang disambungkan ke komputer anda melalui kabel USB atau bersiri, Windows berkomunikasi dengan pencetak dan memanggil perisian yang dipanggil pemacu. Sekiranya pemacu peranti untuk pencetak, port pencetak atau port USB rosak, Windows akan rosak. Ini mungkin menyebabkan komputer dimatikan untuk pulih dari kerosakan perisian. Setiap masalah ini memerlukan penyelesaian masalah yang sedikit berbeza, bergantung pada port yang menyebabkan masalah.

Isi Isu

Sekiranya boleh, gunakan perkakasan lain untuk mengasingkan masalah dan untuk menentukan apakah masalahnya ada pada komputer anda atau dengan pencetak. Cuba sambungkan pencetak ke komputer lain di pejabat anda dan lihat apakah masalah yang sama berlaku. Atau cuba sambungkan pencetak lain ke komputer anda untuk melihat apakah anda dapat mencipta semula tingkah laku tersebut. Sekiranya masalah ini berulang pada komputer lain, pencetak mungkin rosak dan harus dibuang. Sekiranya perkakasan lain merosakkan komputer anda, port USB anda mungkin rosak, dan anda harus mengembalikan komputer untuk diservis.

Menyelesaikan Masalah Perisian

Sekiranya anda telah menentukan bahawa masalah ini hanyalah konflik antara pencetak tertentu dan PC tertentu, anda boleh memasang pemacu peranti yang dikemas kini untuk cuba menyelesaikan konflik tersebut. Cabut palam pencetak dan nyahpasang perisiannya, kemudian lawati laman web pengeluar dan muat turun pemacu dan perisian yang paling terkini. Ikuti arahan dengan teliti semasa memasang pencetak; beberapa pengeluar pencetak menegaskan bahawa anda tidak memasang pencetak melalui USB sehingga diminta oleh perisian pemasangan. Klik di sudut kanan atas Windows dan ketik "Perkakasan dan Suara" dan kemudian klik "Perkakasan dan Suara" di bawah "Panel Kawalan." Klik "Device Manager" dan kemudian klik pada BIOS / USB. Klik "Kemas kini Pemacu" untuk melihat apakah pengeluar komputer anda telah melepaskan pemacu baru untuk pengawal USB anda, yang berkomunikasi dengan pencetak anda.