Analisis SWOT dalam Keselamatan Pesakit

Keselamatan pesakit adalah titik penekanan untuk kemudahan perubatan, terutama sekarang bahawa pembayaran balik semakin banyak dikaitkan dengan metrik mengenai kepuasan pesakit dan kualiti perawatan. Melakukan analisis SWOT dapat meninggalkan hospital dengan pemahaman yang lebih baik mengenai kedudukan mereka dalam era pemeriksaan baru ini dengan mengungkapkan kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman mereka.

Kekuatan

Kekuatan penting untuk kemudahan perubatan adalah struktur yang dirancang untuk mencegah kesilapan yang membahayakan keselamatan pesakit. Proses untuk memastikan keadaan steril yang mengurangkan jumlah jangkitan boleh menjadi kekuatan, begitu juga rancangan komunikasi yang mewujudkan pertukaran efektif antara pergeseran yang menghilangkan kesalahan yang disebabkan oleh kesalahan komunikasi. Sesuatu yang sederhana seperti rancangan komunikasi yang lebih mantap dengan pesakit, seperti meminta mereka mengulangi maklumat kritikal setelah anda memberitahu mereka, dapat membantu meningkatkan keselamatan pesakit.

Kelemahan

Struktur organisasi yang terdesentralisasi dapat mengehadkan penyebaran idea yang mempromosikan keselamatan pesakit. Begitu juga dengan kakitangan perubatan yang berpakaian pendek atau tegang. Lebih membimbangkan beberapa hospital adalah sama ada demografi populasi pesakit mereka secara tidak adil dapat menurunkan jumlah mereka. Kemudahan yang menangani lebih banyak kes bilik kecemasan, atau menangani penyakit seperti barah yang menimbulkan cabaran besar untuk dirawat, mungkin mempunyai masa yang lebih sukar untuk mendapatkan skor keselamatan pesakit yang tinggi.

Peluang

Peluang boleh datang dalam dua bentuk. Yang pertama adalah peluang yang datang dari memanfaatkan teknik dari luar industri penjagaan kesihatan untuk meningkatkan keselamatan pesakit. Meneliti pesakit - memperlakukan mereka seperti pelanggan, dengan kata lain - dan menggunakan data untuk peningkatan proses dan penilaian kakitangan dapat menekankan kembali pentingnya keselamatan dan perkhidmatan pesakit serta menawarkan titik data jangka pendek untuk memperbaiki kekurangan. Yang kedua datang dengan peningkatan pembayaran yang akan datang ke hospital yang menunjukkan kualiti perawatan.

Ancaman

Kemudahan perubatan dengan rekod keselamatan pesakit yang lemah selalu berisiko melakukan tuntutan undang-undang penyelewengan. Di samping itu, salah satu ancaman terbesar adalah akibat yang akan timbul sebagai akibat penekanan pada keselamatan pesakit dalam undang-undang perawatan kesihatan yang baru saja disahkan di Amerika Syarikat. Komitmen terhadap keselamatan pesakit adalah bahagian penting dalam Akta Penjagaan Terjangkau, terutamanya dengan melaksanakan reformasi pembayaran yang memberi penghargaan kepada penjagaan yang berkualiti, menekankan perkhidmatan bernilai tinggi berbanding perkhidmatan dengan jumlah tinggi. Ini bermaksud skor di bawah purata keselamatan pesakit secara langsung mempengaruhi pembayaran balik hospital.