Cara Membina Perkhidmatan Pembersihan

Membina perkhidmatan pembersihan mungkin tidak kelihatan seperti pekerjaan paling glamor di dunia, tetapi industri ini adalah cara yang boleh dipercayai untuk membuat keuntungan tetap. Pada tahun 2008, 4.1 juta pekerja mengadakan pekerjaan membersihkan bangunan, termasuk rumah tangga swasta dan bangunan komersial, termasuk sekitar 299,000 pekerja perkhidmatan pembersihan yang bekerja sendiri. Sementara industri diproyeksikan memiliki pertumbuhan yang relatif lambat sekitar 4 persen antara tahun 2008 dan 2018, hotel dan fasilitas perawatan kesihatan diharapkan dapat mempertahankan permintaan tinggi untuk layanan pembersihan.

1

Teliti pasaran. Industri perkhidmatan pembersihan mewakili sekitar $ 46 bilion setiap tahun. Teliti persaingan tempatan anda untuk mengenal pasti keperluan pasaran di kawasan itu dan tentukan niche anda. Sebagai contoh, jika pasar sudah sibuk dengan anggaran yang rendah, perkhidmatan pembersihan tanpa embel-embel, pertimbangkan untuk menyasarkan pelanggan yang bertumit baik dengan tempat pembersihan yang lebih kelas atas.

2

Beli peralatan. Anda memerlukan bekalan pembersih dan kenderaan yang boleh dipercayai. Jangan lupa membeli barang yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan, termasuk perisian perakaunan, telefon, mesin faks untuk mengemukakan tawaran untuk projek yang lebih besar, helaian sebut harga dan perabot pejabat, jika anda akan bertemu dengan pelanggan untuk berunding.

3

Memohon izin. Anda memerlukan lesen perniagaan, nombor pengenalan cukai dan insurans liabiliti untuk membina perkhidmatan pembersihan anda. Sekiranya anda akan membersihkan bangunan komersial, beli bon untuk perlindungan. Sediakan akaun perbankan perniagaan, dan masukkan nama perniagaan rekaan jika ada.

4

Pasarkan perniagaan anda. Sebarkan kad perniagaan di syarikat pembekal kebersihan tempatan, beli iklan buku telefon dan buat laman web dengan testimoni pelanggan mengenai keberkesanan perkhidmatan pembersihan anda. Pertimbangkan untuk menawarkan harga perkenalan yang rendah untuk pelanggan baru, atau potongan besar untuk pelanggan yang membeli banyak pembersihan.