Cara Menjalankan Perniagaan Kraf Dari Rumah

Melakukan kraf di rumah boleh menjadi cara yang santai untuk menikmati usaha kreatif. Bagi mereka yang menjadi pakar dalam bidang kraf mereka, usaha itu dapat berkembang menjadi perniagaan rumah yang bukan sahaja dapat membantu anda membayar bahan-bahan kraf itu, tetapi juga perbelanjaan hidup anda. Banyak seniman dan perajin telah mengubah ciptaan mereka menjadi perniagaan bahagian dan sepenuh masa yang menguntungkan.

1

Tentukan kraf apa yang akan anda pakar. Sekiranya anda sudah terlibat dalam kerajinan itu, misalnya merajut, maka jadilah ahli sebanyak mungkin. Ini tidak bermaksud bahawa anda harus tahu cara merajut setiap jenis sweater, tetapi jika anda akan merajut topi dan sarung tangan misalnya, pastikan mereka selesai dengan kemas dan mahir. Dapatkan pertolongan sekiranya anda memerlukannya. Ikuti kelas untuk mengembangkan kemampuan anda. Terlibat dalam komuniti rajutan atau tekstil tempatan anda. Anda mungkin dapat mengembangkan perniagaan anda pada satu ketika untuk merangkumi kelas atau kedai, jadi terus terlibat dalam rangkaian akan membantu anda.

2

Tulis rancangan perniagaan. Malah perniagaan kecil dari rumah harus mempunyai rancangan. Melalui proses penyusunan rancangan ini akan membantu anda menumpukan perhatian pada perniagaan anda dan memberi anda matlamat untuk dicuba ketika anda memulakan dan meneruskannya. Rancangan perniagaan membantu anda menjadikan perniagaan bahagian kerajinan anda sebagai keutamaan dan memberi anda garis masa untuk diikuti.

3

Dapatkan bekalan dan peralatan anda. Anda mungkin mendapati di dalam kraf anda bahawa anda memerlukan lebih banyak atau lebih besar peralatan untuk membuat lebih banyak inventori. Walaupun pergi ke kedai kraf tempatan adalah baik untuk pengrajin kediaman, sekarang anda dalam perniagaan anda ingin mencari pemborong barang keperluan yang anda perlukan supaya anda dapat membeli lebih banyak dengan lebih sedikit wang. Perhatikan tukang yang keluar dari perniagaan, atau tukang rumah yang ingin melakukan sesuatu yang lain. Selalunya anda dapat menjumpai peralatan dan bekalan yang baik dengan harga yang sangat baik di eBay, Craigslist atau bahkan di penjualan halaman.

4

Kembangkan bahan promosi anda. Pilih nama yang anda suka yang senang diingat. Cuba dan dapatkan nama domain untuknya, atau yang serupa. Ingat bahawa anda boleh mengaitkan nama domain dan menggunakan .net atau .info jika anda tidak dapat mencari .com untuk nama anda. Buat logo, atau minta orang lain melakukannya, dan gunakannya di semua bahan anda dari brosur dan katalog ke laman web dan label anda.

5

Kemaskan kraf anda dengan baik. Sekiranya anda tidak pasti di mana hendak memulakan, lakukan carian dalam talian untuk orang lain yang membuat pilihan anda. Sekiranya anda boleh, pesan sesuatu dari satu atau dua daripadanya supaya anda dapat melihat bagaimana barang itu dikemas semasa dihantar. Beg hadiah dan kotak khas boleh menjadi mahal, tetapi dengan label yang bagus dan reka bentuk yang menarik, mereka juga akan membantu anda membuat penampilan khas yang akan menjadikan pelanggan kembali ke nama jenama anda yang sedang berkembang.

6

Jual kraf anda secara dalam talian. Semasa menjual dalam talian, gunakan laman web anda dengan sepenuhnya. Pastikan orang dapat melihat produk anda dengan jelas - mengambil gambar yang baik; menerangkannya dengan baik dan lengkap; dan membuat pesanan mudah. Orang tidak mahu mengklik sekumpulan pautan hanya untuk memesan satu item. Jadikan antara muka sehalus mungkin. Gunakan perkhidmatan seperti Paypal untuk menerima kad kredit. Jual barang di laman web, seperti Etsy dan eBay. Gunakan Facebook, Twitter dan blog untuk memastikan rakan dan bakal pelanggan anda sentiasa mengetahui di mana anda akan berada dan kapan serta barang baru yang anda jual.

7

Bawa inventori anda di jalan raya dan jual produk anda di pameran kraf, pasar tani, pameran dan festival daerah tempatan, dan tempat awam lain yang ada di dekat anda. Sekiranya anda boleh, selalu tawarkan sampel percuma atau barang kecil untuk dibeli yang dapat dibeli orang dengan mudah dan melihat apa yang ada pada kraf anda. Contohnya, sabun mini sedikit adalah hadiah yang baik untuk pembuat sabun.

8

Promosikan diri anda. Idea promosi diri membuat sebilangan orang tidak selesa, tetapi menggunakan media sosial serta menawarkan bakul hadiah atau sijil hadiah dengan produk anda di dalamnya kepada badan amal dan organisasi akan membantu anda dikenali. Hantarkan siaran akhbar ke media tempatan anda. Tulis catatan tetamu di blog yang berkaitan dengan kerajinan anda. Tawarkan kelas dalam kraf anda, jika anda boleh. Anda juga boleh menawarkan sesi maklumat di perpustakaan tempatan anda untuk orang yang mungkin berminat dengan kraf anda. Mendapatkan nama anda sebagai orang yang membuat kraf itu akan membantu anda membuat iklan penting dari mulut ke mulut.