Kebaikan & Keburukan Ujian Dadah di Tempat Kerja

Lebih daripada 17 juta orang yang berumur 18 tahun ke atas adalah pengguna dadah terlarang pada tahun 2007, menurut Jabatan Tenaga Kerja AS, dan lebih daripada 75 peratus bekerja. Oleh itu, adalah jelas bahawa ujian ubat diperlukan untuk mengekalkan tempat kerja yang selamat dan bebas dadah. Penggunaan dadah boleh menyumbang kepada kemalangan di tempat kerja dan menyebabkan peningkatan ketidakhadiran.

Meningkatkan Keselamatan

Ujian dadah menjadikan tempat kerja lebih selamat dan meningkatkan keyakinan pekerja, menurut testcountry.org. Adalah lebih baik untuk selalu mengatasi masalah dadah atau alkohol sebelum pekerja menjadi bahaya. Mengetahui sistem ujian dadah secara amnya dapat membantu pekerja menjadi lebih produktif kerana mereka tidak perlu takut kejadian berkaitan dadah atau alkohol yang membahayakan kesejahteraan mereka dengan cara apa pun. Sekiranya ujian ubat di tempat kerja menyebabkan pekerja mendapatkan rawatan, maka lebih baik. Sebilangan majikan boleh memilih untuk merujuk orang yang positif dalam program rawatan dadah sehingga pekerja berpeluang untuk menjadi produktif lagi.

Mengurangkan Kemalangan

Seorang pekerja yang menggunakan dadah 3.6 kali lebih mungkin terlibat dalam kemalangan, dan lima kali lebih mungkin membuat tuntutan pampasan pekerja, menurut National Institute on Drug Abuse. Penghakiman yang terganggu boleh mengakibatkan masa reaksi yang lambat dan keputusan yang sesat, yang juga boleh menyebabkan kemalangan.

Mungkin Mahal

Ujian ubat mungkin mahal. Membeli alat uji secara pukal boleh membantu, tetapi mungkin tidak bertoleransi dalam tempoh penyimpanan yang lama. Analisis rambut adalah yang paling mahal, tetapi paling komprehensif. Ujian air kencing cenderung lebih murah. Ujian darah dan air liur dapat mengesan penggunaan ubat aktif kapan saja, menjadikannya paling sesuai untuk menentukan penggunaan dadah.

Kemungkinan Pencerobohan Privasi

Pekerja kurang menerima ujian dadah secara rawak, mungkin menganggapnya sebagai pencerobohan privasi kerana kemungkinan tidak ada sebab. Walaupun ujian rawak adalah sah di tempat kerja, beberapa kumpulan merasakan ia melanggar hak perlembagaan seseorang. Ujian air kencing dan rambut hanya mendedahkan aspek-aspek tertentu dari penggunaan ubat-ubatan sebelumnya, bukan semasa, penggunaan haram yang mungkin berlaku semasa bekerja. Dapat dikatakan bahawa ujian ketenangan di lapangan mungkin merupakan alternatif, terutama untuk dugaan penyalahgunaan alkohol, yang tidak sering dimasukkan dalam pengujian ubat rutin.