7 Tabiat Pengurus Buruk Khas

Sebuah syarikat dapat berkembang maju dan unggul di bawah kepimpinan pengurus yang baik. Sebaliknya, syarikat dan pekerjanya mungkin menjadi pengasas dan menderita di tangan pengurus yang tidak baik. Banyak pengurus yang kurang hebat menunjukkan sifat yang sama. Apabila anda dapat mengenali tujuh tabiat pengurus yang tidak baik, anda mempunyai kekuatan untuk memperbaiki keadaan pengurusan.

Berselindung dan Bersikap Layan

Menjalankan perniagaan di bawah kerahsiaan menyebabkan pekerja tegang dan tidak selesa. Pengurus yang tidak berkomunikasi secara terbuka dengan pekerja mewujudkan persekitaran kegelisahan dan ketakutan. Menyekat maklumat secara berkala untuk mencipta kelebihan menyebabkan rasa tidak senang.

Volatile dan Emosi

Keterlaluan emosi dan reaksi marah terhadap masalah bukanlah kaedah yang berkesan untuk mengurus pekerja. Pengurus yang menunjukkan kurangnya kawalan emosi menimbulkan suasana tekanan dan tekanan dalam perniagaan. Pekerja tidak akan merasa selesa dan bebas untuk cemerlang kerana takut meletus.

Tidak tegas dan Wafel

Seorang pengurus yang mudah bergerak, hanyut dengan angin sepoi-sepoi akan memupuk persekitaran kerja yang tegang. Menukar idea, mengubah matlamat dan mengutamakan keutamaan adalah ciri pengurusan yang lemah. Pekerja tidak akan merasa yakin bahawa mereka memahami tugas dan projek, dan mereka mungkin merasa kekurangan motivasi yang dihasilkan.

Tidak percaya dan waspada

Aura ketidakpercayaan yang datang dari pihak pengurusan pasti akan memupuk suasana tidak selesa di kalangan pekerja. Seorang pengurus yang secara berkala menunjukkan kepercayaan bahawa pekerja tidak dapat atau tidak akan melaksanakan atau mencapai matlamat - dengan taktik pengurusan mikro atau dengan sikap mencurigakan - mengajak pekerja untuk berprestasi rendah dan membantutkan pertumbuhan pekerja.

Negatif dan Antagonistik

Negatif di tempat kerja menyekat pekerja. Daripada mendorong dan memotivasi pekerja dengan maklum balas positif, pengurus yang secara berkala memberikan komen yang memusuhi dan negatif tidak akan memotivasi pekerja untuk menunjukkan prestasi.

Tuduhan dan Penghakiman

Melewati dan menyalahkan orang lain daripada menerima tanggungjawab tidak akan pernah mewujudkan suasana positif di tempat kerja. Seorang pengurus yang tidak akan memeriksa situasi dan menerima tanggungjawab untuk kekurangan tidak dapat membina kepercayaan dan rasa hormat dari pekerja. Begitu juga, jika pekerja tidak mendapat kredit dan pengiktirafan untuk pencapaian, pengurus kehilangan peluang untuk memotivasi dan mendorong pertumbuhan.

Smug dan Egotistik

Pengurus yang selalu betul dan bijak memproyeksikan suasana sombong. Sekiranya pekerja menganggap seorang pengurus yang mengutamakan dirinya sendiri, keinginan dan tujuan peribadinya melebihi keperluan dan keinginan pekerja, tenaga kerja sering merasa rendah diri dan diminimumkan.