Faktor Utama Yang Membentuk Penetapan Matlamat Berkesan

Menetapkan matlamat adalah bagaimana anda mengembangkan syarikat dan mencapai kejayaan. Proses membuat matlamat dipengaruhi oleh banyak faktor dalaman dan luaran. Untuk memahami asas-asas mengembangkan matlamat korporat yang berkesan, anda perlu mengetahui faktor-faktor utama yang membentuk penetapan matlamat yang berkesan. Ini akan membantu anda mengatasi batasan dan cabaran yang boleh berlaku semasa pembangunan matlamat.

Kebolehlaksanaan

Matlamat yang terlalu mudah dicapai dapat memberi anda rasa pencapaian pramatang, sementara tujuan yang terlalu sukar dicapai dapat menyebabkan pengurangan sumber daya yang tidak perlu. Kebolehlaksanaan matlamat mempunyai kesan yang signifikan terhadap manfaatnya kepada organisasi anda. Gunakan data sejarah, trend pasaran semasa dan analisis sumber syarikat anda untuk mengembangkan matlamat realistik yang akan membantu anda mengembangkan syarikat anda tanpa meletakkan diri anda dari perniagaan.

Tempoh masa

Kaedah yang akan anda gunakan untuk mencapai matlamat perniagaan tertentu bergantung pada masa yang anda berikan untuk menyelesaikannya. Matlamat dengan jangka masa yang lebih panjang mungkin lebih mahal tetapi akhirnya dapat memberikan pulangan yang lebih besar daripada satu dengan tarikh akhir segera. Tetapi jangka masa yang lebih pendek membolehkan anda bereksperimen dengan idea perniagaan baru sambil mengehadkan kemungkinan kesan negatifnya.

Sumber

Sumber syarikat anda adalah faktor penting dalam matlamat yang anda tetapkan. Sekiranya anda kekurangan kakitangan untuk mencapai sesuatu tujuan, anda mungkin perlu mengambil lebih ramai pekerja. Tetapi analisis keadaan kewangan anda mungkin menunjukkan bahawa anda tidak dapat memperoleh lebih banyak kakitangan pada masa ini. Mengimbangkan sumber adalah bahagian penting dalam membuat rancangan perniagaan dan menetapkan dan mengutamakan matlamat.

Keputusan

Hasil rancangan perniagaan sebelumnya berperanan dalam menetapkan matlamat. Kembangkan sistem pengukuran prestasi yang akan membantu anda menentukan kejayaan atau kegagalan rancangan perniagaan anda. Belajar dari kegagalan dan katalog kejayaan untuk membantu mengembangkan pendekatan perniagaan yang lebih berkesan pada masa akan datang.