Strategi Pemasaran Rekreasi

Rekreasi adalah industri besar di Amerika Syarikat. Rekreasi luar sahaja menghasilkan lebih dari $ 600 bilion pendapatan pada tahun 2011, menurut kajian yang ditugaskan oleh persatuan Gabenor Barat dan dilakukan oleh Southwick and Associates. Untuk mendapatkan sebilangan besar pasar ini untuk perniagaan rekreasi kecil anda sendiri, anda perlu mempunyai rancangan strategi yang dipikirkan dengan baik - rangka tindakan terperinci tentang bagaimana menjangkau pelanggan sasaran anda dan membawanya ke perniagaan anda.

Tetapkan Matlamat Pemasaran

Rancangan pemasaran anda akan merangkumi sasaran pendapatan, yang dapat berupa jumlah pendapatan dan pendapatan yang dikelompokkan berdasarkan kategori. Kemudahan boling, misalnya, akan menetapkan tujuan penjualan makanan, minuman dan barang dagangan serta biaya lorong. Anda juga perlu menetapkan metrik yang dapat diukur, yang disebut "petunjuk prestasi utama", yang dapat anda lacak untuk melihat seberapa berkesan strategi pemasaran anda. Kursus golf, misalnya, jejak RevPATT - pendapatan setiap masa yang tersedia - yang merupakan jumlah pendapatan dibahagi dengan jumlah masa tee yang tersedia. Tujuannya adalah untuk meningkatkan RevPATT dari masa ke masa dengan meningkatkan penghunian kursus.

Buat Kegembiraan Dengan Mesej Pemasaran Anda

Sampaikan apa yang berbeza, baru dan menarik mengenai perniagaan rekreasi anda. Pelanggan berpotensi mencari pengalaman segar. Kenal pasti ciri yang membezakan pengalaman yang anda tawarkan daripada yang ditawarkan oleh pesaing anda. Padang golf yang dinilai sangat sukar dapat menekankan bahawa cabaran menarik menanti pemain golf yang memainkannya untuk pertama kalinya. Kemudahan tag laser dapat menekankan intensiti pengalaman.

Tingkatkan Perkhidmatan dan Produk

Berikan perkhidmatan untuk membantu pelanggan anda mendapat lebih banyak keseronokan daripada aktiviti rekreasi yang anda sediakan. Rangkaian pemanduan golf dapat menyewa tenaga pengajar untuk memberi pelajaran secara sambilan. Beri pelanggan anda lebih banyak alasan untuk keluar ke kemudahan anda. Ketika syarikat bowling mula kehilangan kumpulan pelanggan lama - pemain bola liga - mereka bertindak balas dengan meningkatkan operasi makanan dan minuman mereka untuk menarik keluarga dan lebih ramai pemain boling kelas atas yang menganggap makanan yang baik menjadi sebahagian daripada aktiviti rekreasi yang menyeronokkan.

Cari Pasaran Baru dan Kumpulan Pelanggan

Kembangkan perniagaan korporat atau kumpulan untuk kemudahan anda. Syarikat sentiasa mencari aktiviti membina pasukan yang dapat membantu pekerja menjalin ikatan. Mereka juga ingin memasukkan keseronokan dalam pertemuan di luar lokasi yang mereka atur. Tawarkan potongan kumpulan untuk syarikat menempah ruang di kemudahan anda. Jangan mengabaikan kumpulan pelanggan yang mungkin tidak pernah melindungi kemudahan anda pada masa lalu. Perniagaan piagam penangkapan ikan yang secara tradisinya tidak memiliki sejumlah besar pelanggan wanita dapat menemukan alasannya adalah kerana usaha pemasarannya ditujukan terutama pada lelaki.

Manfaatkan Publisiti Percuma

Jemput badan amal untuk mengadakan acara penggalangan dana di kemudahan anda. Sebarkan satu siri siaran akhbar bermula dua bulan sebelum acara. Liputan media mengenai acara tersebut - dan badan amal yang menyebut betapa murah hati perniagaan anda - dapat memperkenalkan kemudahan anda kepada bakal pelanggan baru dan membina muhibah dengan yang ada. Dapatkan publisiti tambahan dengan mengadakan acara bertema di kemudahan anda, seperti kostum Halloween mangkuk-a-thon yang berlangsung hingga tengah malam.

Semak semula Strategi Penetapan Harga

Kelebihan menggunakan metrik seperti RevPATT dalam golf adalah membantu pengendali kemudahan melihat bagaimana perubahan harga mempengaruhi penghunian kemudahan. Dia mungkin melihat bahawa penurunan harga pada hari bekerja membawa lebih banyak pemain golf sehingga RevPATT meningkat. Sekiranya harga kemudahan tetap sama untuk jangka masa yang panjang, operator mungkin mendapati bahawa dia mempunyai ruang untuk meningkatkan harga - dan membawa lebih banyak dolar ke garis bawah - tanpa mengurangkan permintaan pelanggan.