Cara Membuat Sinar Matahari di Photoshop

Dengan menggunakan Photoshop untuk membuat sinar matahari untuk foto luaran anda, anda dapat membuat gambar-gambar tersebut mengungkapkan keindahan alam dengan lebih lengkap serta menyampaikan emosi yang menggembirakan seperti harapan dan positif. Salah satu cara mudah untuk membuat sinar matahari adalah dengan menggunakan pilihan Zoom penapis Radial Blur, bersama dengan mod pencampuran Skrin. Pilihan Zoom menghasilkan kesan teleskopik pada gambar, seolah-olah anda mengezum lensa dengan bukaan kamera terbuka. Citra berwarna terang pada lapisan yang ditetapkan ke mod Skrin menerangi imej pada lapisan yang mendasari.

1

Buka Photoshop dan muatkan foto luaran yang ingin anda tingkatkan dengan sinaran matahari. Gandakan lapisan yang mengandungi gambar asli dengan menekan "Ctrl-J," dan kemudian tampilkan kawalan penapis Radial Blur dengan mengklik "Filter | Blur | Radial Blur."

2

Seret gelangsar "Jumlah" ke kanan paling kanan untuk memaksimumkan jumlah zum, kemudian klik pilihan "Zum" di bawah tajuk Kaedah Kabur. Ini akan menjadikan Photoshop menerapkan distorsi teleskopik pada gambar dan bukannya distorsi putaran yang dihasilkan oleh pilihan Spin. Klik pilihan "Baik" atau "Terbaik" di bawah tajuk Kualiti. Perhatikan bahawa pilihan "Terbaik" memerlukan masa yang lama untuk gambar beresolusi tinggi. Klik "OK" untuk menutup dialog dan menerapkan kekaburan Zoom. Kanvas menunjukkan versi gambar asal anda yang diperbesarkan, menyembunyikan gambar tersebut pada lapisan di bawahnya. Juga, kontras dan kecerahan versi yang diperbesar mungkin tidak mencukupi untuk menghasilkan kesan sinar matahari.

3

Klik "Imej | Pelarasan | Kontras dan Kecerahan" untuk memaparkan kawalan untuk mengubah aspek gambar ini. Seret slaid "Contrast" ke kanan dan slaid "Brightness" ke kanan atau kiri sehingga aspek teleskopik, zum yang diperbesar kelihatan cukup bersemangat dan dramatik. Klik "OK" untuk melakukan perubahan ini.

4

Tekan "Ctrl-T" untuk menjalankan Transformasi Percuma, yang memungkinkan anda membuat skala, bergerak dan memutar gambar. Klik di dalam kotak pengikat yang muncul, dan kemudian seret pada kanvas sehingga pusat kesan zoom muncul di mana anda mahu sinar matahari terpancar dalam gambar asal anda. Contohnya, untuk membuat sinar kelihatan muncul dari tegakan pokok di sebelah kanan pemandangan hutan, seret kanvas ke kanan sehingga pusat kesan zoom berada di antara pokok.

5

Seret pemegang sudut kotak pengikat perintah Transformasi Percuma sehingga gambar yang diperbesar meliputi seluruh kanvas, kemudian tekan "Enter" untuk melakukan perubahan ukuran.

6

Klik kawalan "Blending Mode" di bahagian atas panel Layers untuk memaparkan senarai mod blending. Klik mod "Skrin" untuk melihat sinar matahari muncul di atas gambar asal anda.