Cara Mengendalikan Temuduga Kerja yang Berkesan

Persiapan untuk temu duga pekerjaan yang akan datang memerlukan penyusunan rancangan strategik untuk menilai potensi calon dan masa depan calon dalam syarikat. Teknik wawancara kerja yang betul memupuk pemahaman mengenai matlamat dan keperluan kedudukan, sambil memastikan maklumat berkaitan dengan ciri-ciri penting yang berkaitan dengan watak, kemahiran dan pengetahuan calon. Melakukan wawancara kerja yang berkesan membolehkan majikan mengambil calon yang tepat dan dengan itu mengurangkan kemungkinan perbelanjaan masa depan, seperti pengambilan dan latihan, yang berkaitan dengan mencari pekerja pengganti.

1

Ucapkan selamat datang kepada setiap calon. Bantu calon membuka diri dengan memperkenalkan diri dan memberikan gambaran ringkas mengenai syarikat. Menunjukkan kesungguhan untuk mengembangkan hubungan dengan calon dengan memberikan maklum balas dan terlibat dalam perbualan untuk membantu meredakan tekanan yang biasanya timbul ketika menemubual untuk mendapatkan jawatan baru. Memanaskan badan dengan mengemukakan beberapa soalan pembukaan sederhana, termasuk maklumat berkaitan dengan ijazah yang diperoleh, majikan masa lalu dan soalan lain dengan jawapan mudah.

2

Berikan penerangan lengkap mengenai kedudukan. Sertakan maklumat yang berkaitan, seperti jumlah perjalanan yang diperlukan, fungsi dan tanggungjawab keseluruhan kedudukan, dan apa-apa jangkaan yang berkaitan dengan kedudukan tersebut. Ini memastikan calon memahami sepenuhnya kehendak jawatan.

3

Kembangkan soalan bernas. Semak permohonan calon dan sambung semula untuk menyusun senarai soalan sebelum wawancara. Soalan mesti memerlukan jawapan yang mendalam, bukan jawapan ya atau tidak sederhana. Pertimbangkan untuk mengemukakan soalan mengenai pencapaian sebelumnya, kegagalan masa lalu dan tujuan masa depan.

4

Berusaha memahami sepenuhnya jawapan calon. Selidiki lebih jauh untuk mendapatkan jawapan tepat untuk sebarang soalan yang tidak dijawab sepenuhnya oleh calon. Dengarkan secara aktif dan terus fokus pada soalan semasa.

5

Elakkan soalan diskriminasi. Soalan yang berkaitan dengan usia, seks, agama dan bangsa tidak termasuk dalam lingkungan wawancara, dan merupakan pelanggaran hak undang-undang pemohon. Berunding dengan peguam semasa mengembangkan strategi wawancara untuk mendapatkan penjelasan sekiranya perlu.

6

Benarkan calon mengemukakan soalan. Calon yang disiapkan dengan betul akan mempunyai pertanyaan mengenai keperluan kedudukan, manfaat dan potensi kemajuan. Beri peluang untuk mengatasi segala kebimbangan atau pertanyaan yang mungkin ada pada calon wawancara.