Cara Mengira Waktu Perjalanan Apabila Anda Perlu Menyervis Peralatan di Perniagaan Pelanggan

Bergantung pada jarak pelanggan anda, jumlah masa yang diluangkan oleh pekerja untuk pergi ke lokasi pelanggan untuk membuat panggilan perkhidmatan di lokasi boleh menjadi signifikan. Sekiranya pekerja anda mengalami masa perjalanan, pastikan mereka melacak dan mengkodkannya dengan betul, kerana anda tidak dapat menagih apa yang mereka tidak lacak. Anda perlu memutuskan sama ada anda akan menaikkan kadar semasa untuk menangkap masa perjalanan, menagih secara berasingan untuk waktu perjalanan atau menghapuskannya. Sekiranya anda membuat keputusan untuk membuat bil secara berasingan, anda perlu menentukan kadar penagihan dan sama ada kadarnya berbeza berdasarkan waktu. Apa pun dasar anda, jelaskannya kepada setiap pekerja dan suruh mereka menggunakannya secara konsisten.

Definisi Masa Perjalanan

Sebelum anda menentukan polisi penagihan masa perjalanan, anda mesti memutuskan sama ada pekerja harus mengekodkan waktu perjalanan di luar waktu perniagaan biasa. Contohnya, jika waktu perniagaan biasa adalah dari jam 8 pagi hingga 5 petang, dan seorang pekerja meninggalkan pejabat pada jam 3 petang dan tiba di bilik hotelnya pada jam 10 malam untuk panggilan perkhidmatan semalam, anda mesti memutuskan sama ada pekerja itu membuat kod tujuh jam perjalanan waktu, dari 3 pm hingga 10 pm, atau dua jam waktu perjalanan, dari 3 pm hingga 5 pm, untuk hari itu. Apabila juruteknik menyelesaikan panggilan perkhidmatan, dia membuat kod waktu perjalanan ke lokasi seterusnya dengan cara yang sama, sama ada dia akan pulang atau ke lokasi pelanggan yang lain.

Membayar Pekerja untuk Waktu Perjalanan

Undang-undang persekutuan menghendaki anda membayar pekerja untuk waktu mereka bekerja dan untuk waktu mereka melakukan perjalanan pada waktu perniagaan biasa. Waktu minggu kerja standard digunakan untuk perjalanan Sabtu dan Ahad. Sekiranya juruteknik melancong ke laman web pelanggan setelah waktu perniagaan biasa, anda tidak berkewajiban untuk membayar juruteknik untuk waktu perjalanan di bawah Undang-Undang Piawaian Buruh yang Adil. Sekiranya juruteknik bekerja selepas berjam-jam untuk menyelesaikan masalah pelanggan, anda mesti membayar juruteknik untuk masa dia bekerja. Sekiranya dia melakukan perjalanan pada waktu perniagaan biasa, anda mesti membayar juruteknik untuk waktu perjalanan. Undang-undang lembur berkala berlaku untuk semua jam di mana pekerja dibayar.

Kadar Bil Masa Perjalanan

Selagi pekerja membuat kod waktu perjalanan, anda boleh memilih untuk menagih atau menghapuskannya. Sekiranya anda memutuskan untuk menagih masa perjalanan, anda mesti menetapkan kadar penagihan untuk masa perjalanan. Sekiranya pekerja mencatat waktu perjalanan di luar waktu perniagaan biasa, anda mungkin memilih untuk menagih pada kadar penagihan standard pada waktu perniagaan biasa, kerana pekerja tidak dapat melakukan panggilan perkhidmatan untuk pelanggan lain ketika dalam perjalanan. Anda mungkin juga memutuskan untuk menagih waktu perjalanan di luar waktu perniagaan biasa dengan kadar yang dikurangkan, seperti satu setengah atau satu pertiga daripada harga biasa.

Kadar Di Tapak Lebih Tinggi

Sekiranya anda tidak mahu membuat pembayaran secara berasingan untuk waktu perjalanan, alternatifnya adalah dengan membuat dua harga berbeza untuk kerja di luar dan kerja di lokasi. Jalankan analisis untuk mengira purata waktu perjalanan atau kos untuk panggilan perkhidmatan dan buat kadar di lokasi dengan menambahkan kadar standard anda dan kos purata. Anda juga boleh mendapatkan harga yang berbeza-beza berdasarkan jarak antara pejabat dan kemudahan pelanggan anda.

Analisis Pesaing / Industri

Sebelum anda melaksanakan dasar untuk memulihkan masa perjalanan, ketahui bagaimana pesaing anda menagih masa perjalanan. Walaupun anda tidak seharusnya menggunakan polisi untuk meniru pesaing, jika semua pesaing anda menangani masa perjalanan dengan cara yang sama, mungkin ada amalan standard industri yang tidak tertulis yang harus anda ikuti. Sekiranya anda memutuskan untuk menagih untuk waktu perjalanan yang berbeza dari pesaing anda, ada baiknya anda memperhatikannya sehingga anda dapat menjelaskan perbezaan polisi dengan pelanggan yang mungkin membandingkan tawaran yang anda buat dengan tawaran dari salah satu pesaing anda.