Peralatan Apa yang Anda Perlu Memulakan Restoran?

Peralatan yang anda perlukan untuk restoran sebahagian besarnya bergantung pada jenis restoran yang anda buka: Makanan segera, berskala sederhana, santai atau santapan. Sebagai contoh, anda memerlukan alat dengar untuk atendan memandu di restoran makanan segera. Jumlah peralatan juga akan berbeza-beza bergantung pada saiz restoran anda. Secara keseluruhan, anda memerlukan peralatan untuk bahagian belakang, tempat makan dan makan di restoran anda.

Sistem Titik Jualan

Salah satu peralatan restoran yang paling penting adalah sistem tempat penjualan. Sistem POS dapat menjadikan hidup anda lebih mudah dengan menjejaki penjualan dan inventori anda, menurut Pengusaha. com. Sistem POS membantu menentukan jumlah tepat produk yang digunakan untuk setiap pembelian. Oleh itu, anda akan dapat mengira kos barang yang dijual, salah satu perbelanjaan restoran anda yang paling ketara.

Sistem POS menghubungkan transaksi daftar ke komputer restoran anda. Sistem POS ini juga membolehkan anda mencetak laporan sehingga anda dapat mempelajari cara untuk mengurangkan kos makanan.

Kenal pasti Peralatan Kecil yang Diperlukan

Anda perlu menentukan peralatan kecil yang anda perlukan berdasarkan jenis restoran yang anda miliki. Contohnya, semua restoran memerlukan periuk, kuali dan pelbagai peralatan memasak. Walau bagaimanapun, tempat makan yang lebih baik mungkin memerlukan lebih banyak pengadun, peralatan mencincang, alat makan dan periuk untuk daging atau stik. Sebilangan besar restoran memerlukan meja keluli tahan karat dan papan pemotong untuk penyediaan makanan.

Jenis peralatan restoran yang lain termasuk penggiling daging, mesin basuh pinggan, penggelek doh, alat pemotong roti, colander dan pengisar.

Peralatan Berfungsi yang Perlu

Sebilangan besar makanan restoran dimasak di dalam ketuhar atau di tempat terbuka atau dapur. Ukuran dan jenis kompor banyak ditentukan oleh potensi jumlah jualan dan keperluan anda. Anda juga memerlukan penggorengan untuk menyediakan makanan, seperti kentang goreng, cincin bawang dan makanan goreng lain. Berhampiran bahagian depan restoran, stesen pemanas akan membantu memastikan makanan tetap hangat untuk jangka masa yang singkat.

Di samping itu, anda mungkin memerlukan kabinet wap dan meja stim jika anda menghidangkan makanan, seperti tortilla, daging dan sos panas.

Peralatan Penyimpanan Sejuk

Sebilangan besar restoran memerlukan peti sejuk dan penyejuk beku untuk menyimpan makanan sejuk. Contohnya, anda perlu memasukkan makanan, termasuk ais krim dan daging beku, ke dalam peti sejuk besar ketika penghantaran tiba. Susu, telur dan kebanyakan daging memerlukan penyejukan. Anda juga memerlukan bilik pendingin untuk menyimpan makanan dari barisan perkhidmatan.

Makanan barisan perkhidmatan adalah makanan yang anda tinggalkan sejak hari itu, seperti selada, keju dan bawang hijau. Anda akan menyimpan barang-barang ini dalam tong logam tinggi atau cetek bergantung pada seberapa cepat anda mahu sejuk.

Peralatan Layan Diri Berguna

Banyak restoran menggunakan beberapa jenis peralatan layan diri untuk mempercepat proses pesanan. Contohnya, restoran makanan segera menggunakan dispenser minuman ringan layan diri. Pelanggan boleh membeli minuman mereka dan mengisi cawan mereka sendiri. Banyak tempat makan santai atau restoran yang santai menggunakan mesin ais krim layan diri.

Di samping itu, anda mungkin memerlukan meja salad layan diri, penjaga bersin dan memegang tong sampah dalam suasana gaya kafeteria.