Apa yang Perlu Anda Pertimbangkan berkenaan dengan Pemproses & Motherboard?

Memilih pemproses dan motherboard yang salah boleh menyebabkan anda menggunakan komputer yang berkinerja buruk atau sama sekali tidak berfungsi. Kedua-dua komponen tersebut adalah antara bahagian paling mendasar dari mana-mana komputer, yang mengatur kemampuan peranti untuk melaksanakan arahan perisian dan kemampuannya untuk berkomunikasi dengan periferal. Mengetahui apa yang perlu dicari di papan induk dan pemproses dapat memastikan bahawa anda tidak melakukan kesilapan mahal semasa membeli barang-barang ini.

Soket

Pemproses menyambung ke papan induk melalui penyambung yang dikenali sebagai soket. Semasa membeli pemproses baru, sangat penting untuk memastikan bahawa anda membeli cip serasi dengan soket motherboard anda. Jenis soket yang anda perlukan sebahagiannya akan ditentukan oleh pengeluar cip pemproses anda, kerana AMD dan Intel - dua pengeluar pemproses utama - menggunakan standard soket yang berbeza. Ini bermakna bahawa anda mungkin perlu membeli pemproses dari pengeluar yang sama jika anda menaikkan pemproses tetapi bukan papan induk anda.

Grafik

Kedua-dua pemproses dan papan induk boleh mempunyai keupayaan grafik dalam pesawat. Sistem grafik bersepadu secara tradisional memberi tumpuan untuk menyediakan daya pemprosesan yang mencukupi untuk menjalankan aplikasi asas seperti sistem operasi anda, walaupun beberapa pemproses dan papan induk kini menyertakan kemampuan grafik yang lebih maju. Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan grafik yang sangat tinggi seperti yang diperlukan untuk permainan, anda mungkin merasa paling efektif untuk menggunakan papan dan pemproses yang lebih murah dengan keupayaan grafik yang rendah dan kemudian membeli kad grafik khusus.

Slot dan Antara Muka

Slot dan antara muka pada papan induk mengatur apa yang dapat anda sambungkan dengannya dan oleh itu periferal yang dapat diterima oleh komputer anda. Keperluan anda dalam bidang ini mungkin bergantung pada spesifikasi komputer anda dan tujuan anda menggunakannya. Sebagai contoh, jika anda ingin memasang kad grafik kelas atas, anda mungkin ingin memastikan bahawa papan ini mempunyai slot Peripheral Connect Interface Express (PCIe) 3.0-by-16, kerana ini akan memberikan prestasi yang lebih baik daripada standard PCI yang lebih lama.

Persembahan

Angka prestasi pemproses merangkumi sebilangan faktor yang berbeza. Salah satu yang paling biasa adalah kelajuan jam, yang mengatur jumlah operasi pengkomputeran yang dapat dilakukan oleh cip sesaat. Walau bagaimanapun, cip moden sering mempunyai banyak teras, dengan berkesan menyediakan dua atau lebih pemproses dalam satu. Pemproses berbilang teras dengan kelajuan jam rendah selalunya lebih pantas daripada model teras tunggal dengan kelajuan jam yang lebih tinggi. Di samping itu, kelajuan jam beberapa pemproses dapat ditingkatkan buat sementara waktu.

Saiz

Motherboard tersedia dalam pelbagai standard ukuran fizikal, yang dikenali sebagai faktor bentuk. Semasa membeli motherboard pengganti untuk komputer yang ada, pastikan bahawa itu adalah faktor bentuk yang betul untuk casing komputer, kerana papan dengan ukuran yang salah mungkin tidak sesuai atau mungkin mempunyai antaramuka mereka di tempat yang salah. Faktor bentuk yang lebih kecil, seperti Mini-ITX, boleh digunakan di dalam casing komputer padat. Walau bagaimanapun, faktor bentuk yang lebih besar, seperti ATX, biasanya merangkumi ruang untuk lebih banyak slot pengembangan.

Ram

Cip RAM terdapat dalam pelbagai standard yang berbeza, dengan setiap standard mempunyai keperluan sambungan motherboard tersendiri. Penting untuk memastikan bahawa motherboard komputer dan cip RAM anda serasi, kerana RAM yang tidak serasi dapat mengelakkan komputer anda berfungsi sama sekali. Di samping itu, jenis RAM yang disokong oleh motherboard anda boleh memberi kesan kepada prestasi keseluruhan sistem anda, kerana standard RAM boleh berbeza-beza dalam kelajuan. Pastikan papan induk anda serasi dengan jenis dan kelajuan jam RAM yang anda mahu gunakan.