Cara Mengubah Persekitaran Kerja Negatif

Terdapat beberapa perkara yang tidak memberatkan seperti persekitaran kerja yang negatif. Sekiranya anda merasa seperti awan hitam menjulang perniagaan anda, anda dan pekerja anda mungkin mula mengerjakan pekerjaan dan beberapa pekerja mungkin mula mencari pekerjaan lain. Mengubah persekitaran kerja yang negatif adalah sesuatu yang mencabar, terutamanya jika sebab-sebab negatif berada di luar kawalan anda. Walau bagaimanapun, mewujudkan persekitaran kerja yang positif memberi manfaat kepada kewarasan dan juga kelebihan anda. Pekerja anda lebih cenderung untuk tinggal dan pelanggan anda lebih cenderung mempunyai pengalaman positif dengan perniagaan anda.

1

Perhatikan persekitaran kerja anda. Pekerja cenderung bersikap terbaik ketika anda berada di sekitar, tetapi memerhatikan bagaimana mereka berinteraksi dapat memberikan petunjuk yang berguna mengenai masalah di persekitaran kerja anda.

2

Bercakap dengan pekerja anda satu persatu atau bawa mereka bersama-sama secara berkumpulan. Biarkan mereka tahu bahawa anda mahukan pendapat mereka yang jujur ​​dan bersedia untuk kejujuran. Sebilangan maklum balas mereka mungkin menyakitkan. Contohnya, pekerja anda mungkin merasakan anda menguruskannya secara kecil-kecilan atau anda tidak akan mendapat pertolongan ketika diperlukan.

3

Elakkan menjadi defensif. Dengarkan dengan fikiran terbuka. Mungkin ada atau tidak benar apa yang dikatakan oleh pekerja anda. Pekerja anda mungkin telah salah menafsirkan sesuatu yang anda katakan atau lakukan. Mungkin ada juga pekerja tertentu atau sekumpulan pekerja yang menyebabkan persekitaran kerja negatif melalui gosip atau menggoda pekerja lain.

4

Renungkan maklumat yang telah anda kumpulkan. Selidiki maklumat yang anda terima dengan bercakap dengan pekerja, bekas rakan sekerja atau pengurus atau rakan sebaya dan rakan sekerja.

5

Tentukan rancangan tindakan. Contohnya, anda mungkin memutuskan untuk berpisah dengan pekerja yang menyusahkan dengan memindahkan mereka ke shift yang berbeza. Sekiranya anda menjadi penyebab masalah, komited untuk berubah dan minta rakan sekerja atau rakan sekerja yang dipercayai untuk membuat anda bertanggungjawab.

6

Raikan tempat kerja anda dan perubahan yang anda buat. Bawa pekerja anda keluar untuk makan tengah hari atau makan. Umumkan perubahan yang anda rencanakan untuk dilakukan, jika sesuai untuk melakukannya di forum awam.

7

Nilai semula persekitaran kerja anda secara berkala dan atasi masalah dengan cepat.