Apakah Empat Manfaat Anggaran Operasi?

Anggaran operasi membantu anda merancang operasi harian anda sehingga anda tidak menghadapi masalah kewangan. Walaupun kebanyakan belanjawan ditulis setahun lebih awal dan berdasarkan unjuran, pengubahsuaian bulanan atau suku tahunan membuat anda lebih teratur bagaimana sebenarnya ia terungkap. Tidak sukar untuk menjelaskan faedah membuat rancangan perbelanjaan . Faedah belanjawan termasuk mengesan perbelanjaan sebenar, memproyeksikan perbelanjaan masa depan, yang membolehkan anda membina pelaburan dan mempromosikan akauntabiliti.

Menguruskan Perbelanjaan Semasa

The kepentingan bajet yang beroperasis terbukti semasa anda menguruskan perbelanjaan semasa. Kos overhed yang tetap, seperti sewa pejabat dan gaji kakitangan, adalah titik permulaan bagi anggaran operasi. Ini bukan jenis perbelanjaan yang dapat dikurangkan dari anggaran anda, melainkan anda dapat mengurangkan kakitangan atau waktu kerja anda. Ini boleh berlaku secara semula jadi semasa pekerja keluar, jika anda dapat mencari cara yang munasabah untuk menanggung tugas kerja pekerja tersebut tanpa mengambil jawatan. Sudah tentu, penting untuk tidak membebankan pekerja semasa hanya untuk menjimatkan wang. Mungkin anda boleh mengambil pekerja peringkat rendah dengan gaji yang lebih rendah, yang boleh dilatih untuk melakukan banyak pekerjaan, dan mengagihkan selebihnya kepada pekerja sekarang. Anda mungkin mendapati, setelah diperiksa, bahawa tugas-tugas posisi telah berubah melalui automasi, misalnya, sehingga tidak 'perlu bagi pekerja baru untuk memikul semua tanggungjawab lama. Juga, jika anda mengesan sebahagian perbelanjaan operasi anda secara aktif, seperti kos bekalan pejabat, anda mungkin dapat menjimatkan banyak penjimatan yang dapat menguntungkan jumlah anggaran anda dan meringankan tekanan kewangan.

Mengunjurkan Perbelanjaan Masa Depan

Menilai perbelanjaan masa lalu dan semasa yang sebenar dapat menguntungkan belanjawan anda pada masa hadapan. Sekiranya anda meremehkan perbelanjaan operasi tahun lalu atau suku terakhir, anda boleh menulis anggaran operasi baru anda supaya lebih sesuai dengan keperluan sebenar perniagaan anda. Sebaliknya, jika anda mengira anggaran masa lalu, turunkan item baris dalam anggaran anda yang sesuai dengan kos yang tidak perlu. Anda boleh menggunakan lebihan ini ke kawasan lain yang kekurangan anggaran sebelumnya atau menambah simpanan yang diunjurkan. Mengunjurkan perbelanjaan masa depan adalah seperti mendapatkan "do-over", di mana anda boleh menggunakan pandangan belakang untuk mengimbangi kesilapan belanjawan yang lalu.

Membina Rizab Kewangan

Anggaran operasi harus membebaskan dan bukannya menyekat. Ini dapat membantu anda mengurangkan hutang semasa anda berusaha mencapai tujuan membina rizab kewangan. Menyimpan, melabur dan merancang untuk keadaan yang tidak dijangka adalah faedah kukuh dari belanjawan operasi yang berjaya. Kadang-kadang pendapatan anda dapat dikurangkan secara tidak dijangka, walaupun kos operasi anda tetap sama, ketika kontrak jatuh atau inventori tidak bergerak seperti yang diharapkan. Sekiranya anda telah membina anggaran anda agar dapat menyimpan sejumlah simpanan tunai, perniagaan anda akan lebih mudah mengalami kemunduran sementara.

Faedah Belanjawan Meningkatkan Kebertanggungjawaban

Anda dapat mengendalikan kecenderungan anda untuk berbelanja melebihi kemampuan anda jika anda rajin mengikuti anggaran operasi. Dengan belanjawan operasi yang ditulis dengan baik dan diikuti, anda dapat mewujudkan akauntabiliti kewangan dan bukannya membelanjakan secara sembarangan dan melupakan matlamat anda. Anggaran semacam ini tidak dimaksudkan untuk digariskan di atas kertas dan kemudian dimasukkan ke dalam laci bawah untuk disemak di masa hadapan. Tanggungjawab anda dalam menjaga anggaran operasi tepat pada masanya memerlukan penglibatan anda yang berterusan.