Latihan Kepelbagaian Kebolehan Fizikal & Mental di Tempat Kerja

Menurut Majlis Kesedaran Orang Kurang Upaya, 36 juta orang Amerika kurang upaya. Walaupun undang-undang seperti Akta Orang Kurang Upaya Amerika melarang diskriminasi di tempat kerja terhadap orang kurang upaya Amerika, pakar dasar kecacatan Dr. Salvatore Pizzuro dari Hall Institute of Public Policy di New Jersey menyatakan bahawa sikap buruk terhadap orang kurang upaya di tempat kerja mungkin merosakkan manfaat yang diharapkan dari undang-undang perlindungan. Latihan kepelbagaian tempat kerja yang mendidik pekerja yang tidak cacat tentang rakan sekerja mereka yang mengalami masalah fizikal dan mental dapat menghilangkan kemungkinan salah faham dan menghasilkan tempat kerja yang lebih adil dan patuh.

Latihan Kepelbagaian Kebolehan Fizikal

Latihan kepelbagaian yang menangani orang kurang upaya secara fizikal harus mendidik pekerja di perniagaan kecil mengenai diskriminasi di tempat kerja terhadap orang yang mengalami masalah fizikal. Fasilitator latihan boleh menentukan diskriminasi di tempat kerja, seperti kegagalan menjadikan tempat kerja dapat diakses oleh rakan sekerja yang mengalami masalah fizikal atau melewati pemohon pekerjaan yang cacat hanya berdasarkan ketidakupayaan mereka. Fasilitator mungkin menjelaskan ADA dan fakta bahawa diskriminasi terhadap orang kurang upaya adalah haram. Fasilitator yang baik juga akan menangani sikap di tempat kerja terhadap orang yang cacat fizikal dan mendorong pekerja untuk membincangkan diskriminasi di tempat kerja dan persepsi mereka terhadap rakan sekerja yang mengalami masalah fizikal.

Bagaimana Latihan Kepelbagaian Kebolehan Fizikal

Latihan kepelbagaian tempat kerja boleh dilakukan seperti kelas dalam kumpulan besar, dalam talian atau dalam kumpulan kecil yang sederhana. Seorang moderator boleh meminta ahli kumpulan untuk berkongsi pengalaman mereka dengan batasan fizikal, perasaan mereka mengenai kepelbagaian tempat kerja atau untuk menawarkan idea mereka sendiri tentang bagaimana tempat kerja mereka dapat menghilangkan halangan fizikal kepada orang kurang upaya. Rakan sekerja yang mengalami masalah fizikal mungkin mempunyai peluang untuk berkongsi cadangan dan pemikiran mereka sendiri.

Latihan Kepelbagaian Keupayaan Mental

Apa-apa latihan kepelbagaian tempat kerja yang menangani kecacatan mental mesti menghadapi stigma lama yang berkaitan dengannya. Oleh itu, latihan pekerja harus dilakukan sejak awal bahawa kecacatan mental sama seperti kecacatan lain dan agak biasa. Latihan seperti itu mungkin menyajikan data seperti laporan Web MD mengenai penyelidikan yang menyatakan bahawa "... Separuh daripada semua orang Amerika akan memenuhi kriteria untuk beberapa jenis gangguan mental pada masa mereka." Seorang fasilitator boleh berkongsi mana-mana tempat kerja atau sumber kerajaan yang tersedia untuk mereka yang mengalami krisis kesihatan mental atau mengadakan latihan kepekaan mengenai pekerja yang kecacatan mentalnya berterusan.

Bagaimana Latihan Kepelbagaian Keupayaan Mental

Latihan kepelbagaian yang menangani kecacatan mental mungkin termasuk filem, artikel atau persembahan lain di mana orang kurang upaya mental berkongsi kebolehan dan sumbangan mereka ke tempat kerja. Pakar seperti Dr. Pizzuro menyatakan bahawa banyak ketidakselesaan yang dirasakan oleh pekerja yang tidak mengalami masalah fizikal terhadap orang kurang upaya berpunca daripada tidak bekerja dengan mereka. Setelah halangan ini dapat diatasi, persepsi mereka terhadap rakan sekerja yang mengalami masalah fizikal akan bertambah.