Pusat Bunga untuk Fungsi Perniagaan

Gubahan bunga yang indah meningkatkan setiap acara perniagaan. Kuncinya adalah memilih bunga yang selaras dengan gaya dan suasana majlis. Acara elegan yang dirancang untuk menarik perhatian calon pelanggan akan mempunyai bunga yang berbeza daripada yang ada di piknik pekerja atau pesta percutian. Sebilangan bunga menawan, ada yang kurang ajar, dan ada yang eksotik. Pertimbangan dengan teliti mengenai hiasan bunga untuk suatu acara secara visual mengaitkan lokasi, tujuan dan tema.

Sampaikan Sikap

Gubahan bunga menyampaikan mesej mengikut gaya dan warnanya. Selalunya, penjual bunga menggunakan bunga yang elegan, mahal, canggih dan tidak biasa untuk acara perniagaan yang lebih formal atau yang dirancang untuk menarik perhatian tetamu. Contoh bunga yang sesuai ialah anthurium, buluh, anggrek, daun tropika, bunga popi, zinnia dan pakis atau sayur-sayuran yang subur yang lain. Acara bertema santai atau menyeronokkan mungkin mempunyai susunan yang lebih kecil dan aneh. Bahagian tengah di meja persidangan atau perjamuan yang besar haruslah besar sehingga menyerlah tetapi tidak kerdil oleh meja panjang. Walau bagaimanapun, penting untuk mempertimbangkan bagaimana kawasan itu akan digunakan. Susunan yang lebih luas daripada yang lebih tinggi lebih disukai di mana para tetamu duduk di meja sehingga mereka tidak menghalang pandangan setiap orang tentang meja atau bilik.

Mencerahkan Bilik

Bunga secara semula jadi mencerahkan bilik dengan warna dan mengalu-alukan. Apabila ruang lebih terhad, seperti di sisi meja atau bufet atau di sudut, susunannya dapat lebih tinggi dan tidak selebar. Namun, ketika membuat susunan yang tinggi, berhati-hatilah agar tidak tampak menyeronokkan, dengan menara menjulang ke langit atau langit. Daripada meletakkan teratai di dalam pasu tinggi, tambahkan bunga aneh seperti zinnias. Gunakan teratai harimau yang berwarna-warni dan bukannya teratai calla putih. Untuk susunan yang lebih rendah, pertimbangkan anemon dan buaya, yang terdapat dalam pelbagai warna.

Pertimbangkan Makna

Makna khas telah diberikan kepada bunga selama berabad-abad. Walaupun makna kadang-kadang berubah dan berbeza antara sumber, bunga tertentu menyampaikan mesej yang konsisten. Mawar merah adalah bunga cinta sejagat, dan tidak sesuai untuk persekitaran korporat. Semua warna mawar menandakan cinta atau cinta hilang, bagaimanapun, seperti anyelir dan aster, dan sebaiknya dihindari. Bunga kecil seperti bunga aster atau violet terlalu mudah untuk tetapan pejabat, walaupun variasi seperti daisy gerbera yang menarik akan berfungsi dengan baik. Iris bermaksud kebijaksanaan, bunga bakung harimau untuk kekayaan dan kebanggaan, nasturtium bermaksud kemenangan, sementara anggrek menyampaikan kematangan dan kehalusan.

Lengkapkan Dekorasi

Apa sahaja gaya dan makna yang dipilih, warna harus dipadankan dengan warna syarikat, acara atau tema. Acara patriotik boleh mempunyai bunga merah, putih dan biru. Acara meraikan hubungan perniagaan baru mungkin mempunyai warna kedua-dua syarikat dalam hiasan bunga. Ketahui terlebih dahulu warna dan gaya bilik di mana acara itu akan diadakan, dan rancang pengaturan untuk melengkapkan hiasan. Dinding dan meja berwarna putih memerlukan warna ungu, merah atau oren untuk warna. Ungu, merah jambu dan kuning muda saling melengkapi. Warna dinding atau permaidani yang mencolok dapat berbenturan dengan bunga warna yang serupa, tetapi cerah dengan warna pelengkap yang tepat.