Cara Menggunakan Zeitgeist di Ubuntu

Zeitgeist adalah alat yang merekodkan aktiviti anda, menjadikannya tugas yang mudah untuk kembali ke fail, folder, laman web dan program yang baru saja diakses. Ia boleh menjadi alat yang sangat berguna bagi mereka yang menyelesaikan jenis tugas yang sama setiap hari, kerana aliran kerja biasa anda disimpan dan dapat diakses dengan segera. Zeitgeist sudah diinstal di Ubuntu, tetapi untuk memanfaatkan sepenuhnya kuasanya dengan mengabaikan aplikasi, fail atau tarikh tertentu, pasang Zeitgeist Activity Log Manager, program berasaskan GUI yang memungkinkan penyesuaian aktiviti apa yang direkodkan oleh Zeitgeist.

Pemasangan Pengurus Log Aktiviti

1

Klik pada ikon Unity Dash dan klik bar carian. Ketik "terminal" dan tekan kekunci "Enter" untuk melancarkan tetingkap terminal. Anda juga dapat menekan "Ctrl-Alt-T" untuk membuka tetingkap terminal.

2

Masukkan "sudo add-apt-repository ppa: zeitgeist / ppa" tanpa tanda petik dan tekan kekunci "Enter".

3

Masukkan "sudo apt-get update" tanpa tanda petik dan tekan kekunci "Enter".

4

Masukkan "sudo apt-get install zeitgeist activity-log-manager" tanpa tanda petik dan tekan "Enter."

Konfigurasikan Zeitgeist dengan Pengurus Log Aktiviti

1

Klik ikon Unity Dash dan klik bar carian. Ketik "Activity Log Manager" dan lancarkan program.

2

Pilih jangka masa untuk Zeitgeist untuk "lupa" dari menu "Lupakan aktiviti saya untuk yang terakhir ...". Anda juga boleh menetapkan julat tarikh agar Zeitgeist “lupa” dengan kalendar.

3

Klik pada tab "Aplikasi". Klik butang "Tambah" dan tambahkan program yang anda mahu Zeitgeist abaikan. Ulangi langkah untuk setiap program yang anda ingin menghentikan Zeitgeist daripada log masuk.

4

Klik pada tab "Fail". Tandakan kotak di sebelah mana-mana jenis fail yang ingin diabaikan oleh Zeitgeist. Anda juga dapat mengabaikan fail dalam direktori tertentu dengan menekan butang "Tambah" di panel bawah.