Prosedur Terlibat dalam Pemasaran Produk Makanan

Memasarkan produk makanan memerlukan lebih daripada sekadar menggunakan kemahiran memasak anda untuk menambah banyak makanan enak di dapur anda. Meyakinkan orang lain untuk membeli produk juga memerlukan usaha yang teratur berdasarkan sama ada anda ingin menjual makanan anda secara langsung atau melalui kedai runcit. Tidak kira kaedah mana yang anda pilih, usaha pemasaran anda mesti menghasilkan pembeli yang sanggup mengumpulkan wang tunai untuk membeli makanan dan menikmatinya cukup untuk ingin membeli lebih banyak.

Memenuhi Peraturan

Memenuhi peraturan kesihatan adalah prosedur pertama untuk memasarkan produk makanan anda. Periksa undang-undang tempatan, daerah dan negara untuk mengetahui peraturan tempatan untuk memproses makanan secara komersial. Biasakan dengan keperluan Pentadbiran Makanan dan Dadah untuk melabel produk makanan anda, seperti menyenaraikan semua ramuan, termasuk data pemakanan dan menambahkan nama anda sebagai pengeluar makanan ke dalam bungkusan.

Mengenalpasti Pembeli

Terdapat dua jenis pembeli untuk produk anda. Yang pertama terdiri daripada peruncit, seperti kedai runcit atau kedai makanan gourmet yang membeli produk anda dan menjualnya semula untuk mendapatkan keuntungan. Pilihan lain ialah menjual produk makanan anda terus kepada orang yang memakannya, sama ada anda menjualnya melalui laman web, di pasar tani atau melalui pesanan mel. Sekiranya anda memilih untuk menjual kepada peruncit, mencari pengedar makanan untuk memperkenalkan dan menjual produk anda ke pasaran massa memberi anda cara untuk mendapatkan produk tersebut di lebih banyak rak. Atau, mulailah tempatan, dan jual produk anda ke kedai runcit tempatan atau kedai khusus untuk mendapatkan nuansa pasaran.

Membuat Pembungkusan

Mendorong orang membeli makanan anda memerlukan pembungkusan yang menarik bagi orang yang memakannya. Anda mesti tahu siapa pembeli akhir, kerana warna, reka bentuk dan keterangan perlu menarik perhatian mereka. Penjenamaan pada pembungkusan anda adalah bahagian lain dari persamaan pemasaran, kerana anda mesti membina pengiktirafan produk melalui nama dan logo syarikat anda untuk membuat ceruk dengan barang makanan anda.

Menentukan Harga

Menetapkan harga untuk produk makanan anda bermula dengan melihat kos membuat produk dan menambahkan jumlah untuk membuat keuntungan yang dapat diterima. Kaji produk bersaing untuk menentukan apa yang dikenakan oleh syarikat lain untuk barang makanan mereka. Sekiranya anda menjual kepada peruncit, anda perlu memberikan harga sehingga peruncit dapat menandainya dan mendapat keuntungan. Menjual produk secara langsung membolehkan anda menjual makanan dengan harga runcit, tetapi anda juga mesti memasukkan masa dan usaha untuk membuat penjualan melalui laman web atau kedai anda dan semua kos promosi.

Mempromosikan Produk Anda

Cara anda mempromosikan produk anda bergantung pada cara anda menjualnya. Menjual secara langsung memerlukan mendidik dan membuat pembeli menyedari makanan itu ada dan boleh dibeli. Sekiranya anda menjual secara langsung, fokus pada membina kesetiaan pelanggan untuk mendapatkan iklan dari mulut ke mulut. Gunakan laman web anda untuk menarik minat orang untuk mencuba produk, seperti dengan gambar produk anda yang indah, keterangan yang menggoda dan insentif, seperti dengan menawarkan penghantaran percuma. Menjual kepada peruncit memerlukan penghantaran sampel ke kedai itu sendiri atau ke pengedar yang mewakili banyak kedai. Sertakan selebaran yang menerangkan keperluan makanan dan apa yang menjadikan produk unik dan boleh dijual. Tambahkan borang pesanan dengan potongan harga untuk mendorong penjualan.