Cara Menjual Perkhidmatan Perniagaan Profesional kepada Syarikat

Menjual perkhidmatan boleh menjadi lebih sukar daripada memasarkan produk kerana pembeli membayar kemahiran dan sifat peribadi individu atau sekumpulan pakar, meningkatkan kerentanan mereka. Perkhidmatan perniagaan seperti cukai, undang-undang, perakaunan, sumber daya manusia, pemasaran dan perundingan teknologi maklumat, pelaksanaan atau pengurusan dapat membantu membuat atau memecahkan syarikat, menjadikan proses penilaian penjualan menjadi lebih ketat. Selain menggunakan konsep pemasaran asas seperti menjual keuntungan, anda juga harus meyakinkan bakal pelanggan bahawa mereka boleh mempercayai profesionalisme anda, dengan menambahkan persamaan baru untuk penjualan.

Kenali Manfaat Unik Anda

Apabila anda menjual perkhidmatan anda, kenal pasti faedah unik anda supaya anda dapat memberitahu bakal pelanggan mereka memerlukan apa yang anda jual dan anda memberikan faedah itu lebih baik daripada orang lain. Sebagai contoh, penyedia perkhidmatan sumber manusia mesti mengiklankan lebih daripada senarai perkhidmatan HR standard. Ia mesti menunjukkan bahawa ia mempunyai kemahiran, kenalan dan teknik yang unik untuk membantu syarikat memenuhi keperluan SDM mereka. Selain menyenaraikan perkhidmatan yang ditawarkannya, ia harus menunjukkan bagaimana ia menawarkan penyelesaian terhadap masalah, seperti pergantian dan kos gaji yang tinggi, kekurangan dasar dan prosedur tempat kerja, dan masalah kepatuhan undang-undang.

Banyak perunding menjual diri sebagai penembak masalah dan penyelesai masalah, dan bukannya penyedia perkhidmatan sederhana. Sekiranya anda menawarkan perkhidmatan perundingan perkhidmatan kewangan, anda tidak seharusnya mengiklankan bahawa anda menawarkan perkhidmatan pembayaran gaji, penganggaran dan pelaburan. Anda harus mengiklankan bahawa anda membantu syarikat meningkatkan aliran tunai dan perolehan penghutang dan mengurangkan hutang perkhidmatan dan liabiliti cukai.

Buat Bahan Pemasaran Profesional

Laman web do-it-yourself, brosur tiga kali lipat sederhana, kad nama yang dibuat pada pencetak laser anda dan alat tulis murah menghantar bendera merah kepada bakal pelanggan yang tertanya-tanya adakah anda seorang profesional terkemuka. Hanya kerana anda mendapat sijil dalam bidang anda atau mempunyai ijazah dari universiti terkenal tidak bermaksud anda seorang profesional perniagaan yang berpengalaman. Luangkan wang di laman web yang kelihatan profesional; kit media dengan biografi, brosur, kajian kes dan testimoni; dan alat tulis dan kad perniagaan berkualiti tinggi. Gunakan kotak pos untuk perniagaan anda, bukan menggunakan alamat rumah anda, dan dapatkan talian telefon khusus untuk panggilan perniagaan.

Testimoni dan Kajian Kes

Biarkan calon pelanggan tahu rakan sebaya mereka telah menggunakan syarikat anda dan berpuas hati dengan hasilnya. Testimoni dari profesional perniagaan membantu mengurangkan ketakutan bakal pelanggan kerana mereka tahu orang lain dalam kedudukan mereka telah memeriksa anda. Sebagai contoh, syarikat rangkaian komputer mungkin tidak dapat mengenal pasti nama pelanggan, tetapi dapat menulis kajian kes yang menggariskan projek yang berjaya diselesaikannya. Siapkan masalah yang dihadapi salah satu syarikat pelanggan anda, tunjukkan bagaimana anda mengenal pasti penyelesaiannya, bincangkan bagaimana anda melaksanakan pembetulan dan tunjukkan hasil yang anda hasilkan untuk klien tersebut.

Perhubungan Awam dan Promosi

Beli gerai di pameran perdagangan atau dapatkan lencana dan berjalan ke lantai untuk bertemu dengan bakal pelanggan. Sekiranya boleh, selamatkan pertuturan berbual atau mengadakan seminar percuma anda sendiri yang memberi maklumat berharga kepada bakal pelanggan dan rasa apa yang boleh anda lakukan untuk mereka. Tulis artikel untuk penerbitan perdagangan atau terbitkan buletin suku tahunan anda sendiri yang menyediakan artikel berguna untuk bakal pelanggan. Bergabung dengan persatuan perdagangan, berkhidmat di jawatankuasa mereka dan menghadiri acara rangkaian. Sebuah firma pemasaran harus membuat alat untuk perniagaannya sendiri yang cuba menjual orang lain, termasuk laman web yang menarik, buletin pelanggan dan akaun media sosial.

Tawarkan Konsultasi Percuma

Untuk mempromosikan apa yang boleh anda lakukan untuk pelanggan tertentu, anda perlu mengetahui apa masalah pelanggan. Menawarkan konsultasi percuma membolehkan anda mendapatkan maklumat dari personel utama, yang membolehkan anda mengetahui apa yang mereka perlukan dan bagaimana mereka dapat menyelesaikan masalah mereka. Tanpa memberitahu mereka dengan tepat bagaimana menyelesaikan masalah mereka, tentukan masalah tepat klien, berikan penyelesaian umum dan beri tahu mereka secara umum bagaimana anda akan menyelesaikan masalah itu, termasuk jangka masa dan kos pertunangan anda dan hasil yang mereka harapkan .