Idea Pemasaran untuk Pembuatan Kasut

Syarikat besar mendominasi industri pembuatan kasut dengan jenama terkenal yang kebanyakannya ditujukan untuk kasut sukan. Walau bagaimanapun, syarikat-syarikat ini memfokuskan usaha domestik mereka pada reka bentuk dan pemborong kasut sementara menyelesaikan sebahagian besar usaha pengeluaran di luar negara. Untuk menembusi pasaran ini sebagai pemilik perniagaan kecil, anda harus inovatif dalam reka bentuk anda dan merancang strategi pemasaran yang kuat untuk mencapai kelebihan daya saing. Bergantung pada anggaran pemasaran anda, ada beberapa teknik yang dapat anda gunakan untuk memasarkan produk anda dan beberapa daripadanya agak murah tetapi sangat efektif.

Kehadiran dan Tinjauan Dalam Talian

Buat laman web yang dirancang dengan baik untuk memaparkan pelbagai jenis kasut yang dihasilkan oleh perniagaan anda. Sertakan kedai web yang berfungsi, lengkap dengan keranjang belanja, yang menerima pelbagai kaedah pembayaran. Pelanggan berpotensi mempunyai fleksibiliti untuk melayari laman web anda mengikut masa, privasi dan keselesaan mereka sendiri dan menentukan apa yang sesuai dengan gaya dan anggaran mereka. Pikat pengunjung anda dengan tawaran dan promosi khas, dan jawab soalan mereka yang sering diajukan. Buat peluang promosi lebih lanjut dengan menggalakkan maklum balas dan mengumpulkan tinjauan pelanggan - sama ada melalui e-mel susulan atau di laman web anda - mengenai pengalaman membeli-belah dan produk anda.

Pertunjukan fesyen

Mengadakan pertunjukan fesyen akan memberi kesedaran mengenai kasut anda. Pegang pertunjukan anda pada waktu dan lokasi yang sesuai untuk calon pelanggan anda, misalnya, di premis anda, ballroom hotel atau balai raya. Pertimbangkan untuk memfokuskan tema anda pada kasut wanita kerana, rata-rata, isi rumah menghabiskan lebih banyak perbelanjaan untuk pakaian yang dirancang untuk wanita berusia 16 tahun ke atas daripada produk pakaian lain. Dapatkan penyertaan orang-orang yang tidak terpisahkan dengan strategi pemasaran anda, termasuk model, fashionista dan wartawan untuk menyampaikan berita selepas pertunjukan. Sekiranya acara itu berjaya, anda boleh memilih untuk mengadakan pertunjukan berkala di pasaran utama yang lain.

Program Insentif Rujukan Pelanggan

Rangka program insentif rujukan yang menawarkan potongan harga, kad hadiah atau percuma untuk mendorong pelanggan semasa merujuk rakan mereka untuk membeli produk anda. Anda boleh memberitahu pelanggan anda mengenai program rujukan setelah setiap pembelian, walaupun anda mungkin meminta pelanggan yang tidak aktif dengan terus berkomunikasi melalui pos atau e-mel, dengan berhati-hati agar tidak membebani mereka. Strategi ini menjadikan pangkalan pelanggan anda sebagai tenaga penjualan. Oleh itu, pastikan untuk mengucapkan terima kasih kepada mereka dalam masa 24 jam setelah menerima rujukan. Jejaki rujukan, terutama yang memperoleh ganjaran. Pertimbangkan untuk menggunakan penjejakan dalam talian jika rujukan anda berasaskan Internet.

Media Sosial

Manfaatkan kekuatan rangkaian sosial untuk menyediakan perniagaan anda dengan platform pemasaran langsung yang murah untuk mempromosikan rangkaian kasut anda dan menjangkau pangkalan pelanggan yang berpotensi beragam. Laman media sosial anda adalah persekitaran yang lebih santai, dan pengunjung lebih cenderung untuk berhubung dengan produk anda pada tahap peribadi daripada menganggap syarikat anda hanya sebagai barang iklan yang dijual. Tawarkan maklumat bahawa pembaca anda akan bernilai dan menarik dengan menggabungkan kandungan berasaskan teks dengan gambar dan video yang berkaitan dengan produk anda. Ini dapat menjana hubungan dalam talian yang berkualiti yang membaca, berkongsi dan bercakap mengenai kasut anda dengan khalayak mereka sendiri, mendorong perniagaan berulang dan menarik pelanggan baru.

Peraduan Penaja

Orang suka memenangi hadiah dan pertandingan menunjukkan peluang seperti itu. Melangkaui periklanan tradisional dan menaja pertandingan untuk menarik perhatian produk anda. Sebagai strategi, idenya adalah untuk mempromosikan jenama anda dan meletakkan logo dan nama anda di hadapan orang ramai daripada menjana wang melalui kempen yang laku keras. Sebagai contoh, anda mungkin menawarkan untuk menaja pertandingan bola sepak tempatan atau acara atletik untuk pelajar, dan menawarkan wang tunai dan kad hadiah yang boleh ditebus untuk produk anda sebagai hadiah. Sediakan paparan poster yang sangat kelihatan yang mempromosikan produk anda semasa acara berlangsung.