Cara Mengurus Blog

Walaupun blog telah lama wujud, blog tersebut telah meletup populariti sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Apa yang dimulakan sebagai cara orang berkongsi fikiran dan pengalaman antara satu sama lain telah menjadi platform penerbitan utama. Blog mempunyai berita global dan bernilai jutaan dolar. Mereka juga dapat membantu anda menyebarkan berita mengenai perniagaan kecil anda. Memandangkan kehebatan mereka, menguruskan blog sangat mudah. Langkah-langkah untuk melakukannya di WordPress, salah satu platform blog yang paling popular, serupa dengan kebanyakan program blog.

Melog masuk ke Sistem Pengurusan Blog

1

Masukkan alamat web pengurusan blog anda ke bar alamat penyemak imbas anda dan tekan kekunci "Enter" untuk menavigasi ke sana.

2

Log masuk dengan memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda dan mengklik butang "log masuk".

3

Imbas halaman pentadbiran blog anda untuk mengetahui sorotan baru atau perkara penting lain yang memerlukan perhatian anda.

Menambah Catatan ke Blog Anda

1

Arahkan penunjuk tetikus anda ke atas pilihan "Catatan" di bar navigasi kiri skrin. Apabila menu sensitif konteks muncul, klik kiri pilihan "Tambah Baru" untuk memulakan proses penambahan catatan blog baru.

2

Masukkan tajuk untuk catatan blog anda di kotak berlabel "Masukkan tajuk di sini."

3

Tulis catatan blog anda di kotak penyuntingan teks besar di bawah. Editor teks mempunyai butang yang boleh anda gunakan untuk menambahkan pautan, tebal huruf, huruf miring, daftar peluru dan item pemformatan lain.

4

Nyatakan format siaran di kotak di sebelah kanan skrin. Sekiranya anda memilih untuk mengkategorikan catatan anda, klik kotak yang sesuai di alat "Kategori", juga terletak di sebelah kanan skrin.

5

Prostread posting anda dengan teliti sebelum mengklik butang "Publish" untuk menjadikannya tersedia untuk pengguna blog anda.

Menguruskan Komen pada Catatan Blog Anda

1

Klik pautan "Komen" di panel navigasi kiri.

2

Kaji komen yang ada untuk memastikan bahawa anda mahu komen tersebut tersedia untuk pembaca siaran anda.

3

Klik "Spam" atau "Sampah" untuk menghilangkan komen yang ingin anda sekat dari laman web anda. Untuk komen yang boleh diterima oleh anda tetapi belum diposkan, klik pautan "Setuju".