Bagaimana Globalisasi & Teknologi Mengubah Perniagaan

Teknologi dan akses tenaga yang murah telah mengubah cara dunia menjalankan perniagaan, dengan mengurangkan biaya jenis transaksi perniagaan-ke-perniagaan tertentu. Pengurangan biaya transaksi ini, didorong oleh perubahan dalam kebijakan pemerintah dan peningkatan infrastruktur komunikasi, telah menyebabkan berbagai praktik perniagaan disebut sebagai globalisasi.

Prasyarat untuk Globalisasi

Prasyarat penting untuk globalisasi adalah pengangkutan laut atau udara yang selamat. Dua era sebelumnya di mana sesuatu yang setanding dengan globalisasi moden berlaku adalah era Rom Imperial awal, dan semasa puncak kerajaan maritim Inggeris pada abad ke-18 dan ke-19. Dalam kedua kes tersebut, entiti politik yang sangat kuat, dengan kepentingan dalam perdagangan luar negeri, sekurang-kurangnya menjaga risiko penghantaran. Tentera Laut AS memberikan peranan itu sekarang. Prasyarat kedua adalah peningkatan kemudahan komunikasi berbanding dengan amalan kontemporari. Bagi Empayar Rom, ia adalah rangkaian jalan raya Rom. Empayar Inggeris melancarkan peralihan dari jalan raya ke telegraf. Bagi AS, komunikasi telefon bimbit dan Internet adalah komunikasi yang lebih baik.

Kesan Pembelian Perniagaan

Perniagaan mendapat keuntungan dari globalisasi dengan dapat mengakses tenaga kerja dan bahan yang lebih murah. Pada era moden, ini menyebabkan perniagaan menguncup pembuatan ke China dan Thailand. Kos penghantaran produk siap masih kurang daripada perbezaan harga upah dan kos pembuatan. Kain dan pakaian adalah barang pertama yang disumberkan keluar, tetapi sejak itu termasuk elektronik, plastik cetakan suntikan dan pekerjaan di kantor, seperti pengaturcaraan komputer dan perkhidmatan pelanggan telefon.

Kesan Pengurusan Perniagaan dan Jenama

Pergantungan pada sumber global menjadikan pengurusan perniagaan lebih bergantung pada faktor-faktor yang berada di luar kawalan pemilik perniagaan. Apabila gunung berapi meletus di Iceland dan menghentikan lalu lintas udara dan lautan di Eropah Utara selama seminggu, kesannya dirasakan di seluruh dunia. Apabila kartel mengendalikan bahan yang sangat diperlukan seperti minyak, litium (digunakan dalam bateri) atau logam nadir bumi (digunakan pada motor elektrik), turun naik harga berlaku. Walaupun faedah untuk perniagaan global sangat besar bagi para pelabur, risikonya juga sangat besar. Jenama bersaing untuk pelanggan secara global, dan syarikat berbilion dolar dapat hilang dengan cepat. Pertimbangkan nasib Palm, yang menjadi pemain dominan dalam telefon pintar ke anak syarikat Hewlett Packard yang ditinggalkan dalam masa kurang dari tiga tahun. Sebenarnya, tidak ada "ceruk selamat"dalam perniagaan, di mana keadaan tempatan dapat melindungi perniagaan dari pasaran global.

Kesan Dasar Kerajaan

Dengan pengurangan halangan dalam kos komunikasi dan pengangkutan, perniagaan bebas bergerak ke tempat-tempat di mana keadaan memihak kepada mereka. Perniagaan Amerika memindahkan pembuatannya ke China bukan hanya kerana buruh Cina lebih murah, tetapi kerana China mempunyai peraturan keselamatan alam sekitar dan keselamatan pekerja yang kurang ketat. Kesan sekunder globalisasi terhadap dasar kerajaan adalah dalam dasar monetari. Negara-negara yang merupakan pengeksport barang bersih, seperti China, mahu mata wang mereka tetap lemah berbanding Euro dan dolar AS; ini bertindak sebagai magnet untuk pelaburan asing, kerana dolar atau Euro mempunyai daya beli relatif yang lebih besar.

Tempoh Globalisasi Terhad

Dari segi sejarah, tempoh globalisasi tidak lama. Percubaan Inggeris dengan globalisasi berlangsung selama 40 tahun. Amerika telah banyak mengimport selama 30 tahun, dan terdapat penolakan yang semakin meningkat oleh pengguna. Dua perkara menamatkan tempoh globalisasi. Krisis ekonomi di negara-negara yang memberikan keamanan angkatan laut, dan gangguan teknologi, di mana teknologi baru membentuk semula pasaran dengan cara yang memihak kepada pesaing mereka.