Cara Menggunakan RSS pada iPad

Really Simple Syndication, atau RSS, adalah metode yang digunakan untuk menampilkan item berita dan tajuk utama di bawah satu program perisian, yang dikenali sebagai pembaca RSS, tanpa harus melayari dan mencari maklumat di laman web individu. Pembaca RSS berguna untuk memberikan kemas kini dan aktiviti terkini dalam industri perniagaan, dan kemudahan iPad menjadikannya alat yang ideal untuk terus mengikuti berita utama. Walaupun iPad tidak menawarkan pembaca RSS asli, banyak klien percuma tersedia di iTunes App Store. Pengguna dapat membuat senarai langganan Pembaca Google dan mengarahkan suapan ke aplikasi pembantu RSS, yang memusatkan dan menyimpan suapan ini di luar talian.

Buat Akaun Pembaca Google dan Muat turun Pembaca RSS

1

Buka Safari di iPad dan pergi ke laman web Pustaka Google. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun Google, ketuk butang "Daftar" dan ikuti arahan di skrin untuk membuat akaun percuma. Jika tidak, ketik alamat e-mel dan kata laluan Google anda dan kemudian ketik "Log masuk. Anda akan menggunakan akaun Pustaka Google ini untuk log masuk ke pelanggan pembaca RSS.

2

Log keluar dari Pustaka Google dan kembali ke skrin utama dengan menekan butang Utama.

3

Ketuk ikon "App Store" untuk melancarkan gedung aplikasi iTunes.

4

Di bawah kotak "Cari", ketik "pembaca RSS" dan ketik butang "Enter" pada papan kekunci.

5

Pilih pembaca berita percuma, seperti MobileRSS HD Free, Feeddler atau Pulse, misalnya. Ketuk ikon program untuk memunculkan halaman maklumat program, ketuk "Percuma" dan kemudian ketuk "Pasang Aplikasi." Apabila pemasangan selesai, program akan muncul di skrin utama. Tekan butang Laman Utama untuk kembali ke skrin utama.

Gunakan Berita Pulse untuk Membaca Tajuk RSS

1

Ketik "Pulse" dari skrin utama.

2

Gunakan jari anda untuk meluncurkan skrin ke atas, memaparkan bar navigasi. Ketuk "Katalog" untuk memunculkan kotak dialog "Apa Yang Baru". Ketuk ">" di sebelah "Pustaka Google" dan masukkan maklumat log masuk akaun Google anda. Ketuk butang anak panah kiri untuk keluar dari skrin masuk. Ini akan mengembalikan anda ke menu "Apa Yang Baru".

3

Semak senarai pautan yang disyorkan pada menu "Apa Yang Baru". Ketuk tanda "+" di sebelah item menarik untuk menambahkannya ke senarai langganan.

4

Ketuk "X" untuk keluar dari tingkap. Keluar dari program dengan menekan butang Utama.

Gunakan MobileRSS HD Percuma untuk Mengimbas Suapan RSS

1

Ketik "MobileRSS" di skrin utama.

2

Ketuk "Tetapan" di bar sisi kiri dan kemudian ketuk "Tambah Akaun." Apabila program dilancarkan untuk pertama kalinya, program ini akan meminta anda menambahkan alamat e-mel dan kata laluan akaun Google anda. Masukkan maklumat ini dan ketik "Log Masuk."

3

Ketuk tanda "+" di bar sisi untuk menambahkan suapan tambahan kepada pembaca, atau masukkan istilah carian atau URL suapan. Ketik pautan pada tetingkap penyemak imbas utama untuk membaca keterangan suapan, dan kemudian ketuk "Langgan" untuk menambahkannya ke senarai suapan anda. Suapan yang baru ditambahkan melalui pelanggan akan disegerakkan ke akaun Pustaka Google anda.

4

Tekan butang Laman Utama untuk keluar dari program dan kembali ke skrin utama.

Gunakan Feeddler untuk Imbas RSS Feed

1

Ketik "Feeddler" di skrin utama.

2

Ketuk butang "Log Masuk" dan masukkan alamat e-mel dan kata laluan akaun Google di halaman maklumat akaun. Kemudian ketik "Log masuk." Bar sisi harus menyediakan senarai suapan Pustaka Google yang ada, jika ada.

3

Masukkan alamat URL, jika diketahui, atau ketuk "+" di bawah "Langganan" untuk mencari suapan baru. Ketik "Cari." Paparan pautan yang berlaku muncul di penyemak imbas utama. Ketik pautan untuk membaca tajuk utama. Ketik "Selesai" apabila selesai. Sebarang suapan baru yang ditambahkan dalam Feeddler akan diselaraskan secara automatik ke akaun Pustaka Google anda.

4

Keluar dari program dengan menekan butang Utama.