Bagaimana Inventori Bahan habis pakai

Pengoperasian berterusan di mana-mana kedai runcit menghendaki anda melakukan pengiraan inventori rutin untuk mengenal pasti trend pembelian, mengambil kira penyusutan dan memastikan lantai penjualan dan bilik stok tetap teratur. Walau bagaimanapun, jika perniagaan anda berkaitan dengan barang habis pakai, ini boleh menjadi lebih mencabar dari sudut perakaunan. Inventori yang betul akan memastikan bahawa kedai anda hanya menyediakan produk segar untuk pelanggannya.

Memilih Masa

Untuk lokasi runcit yang tidak dibuka 24 jam sehari, waktu terbaik untuk melakukan inventori adalah ketika kedai ditutup. Kedai yang dibuka sepanjang masa mungkin mempertimbangkan untuk tutup selama beberapa jam pada awal pagi atau larut malam untuk memastikan jumlah yang tepat. Sekiranya kedai mesti tetap terbuka, inventori harus dilakukan semalaman ketika trafik pelanggan minimum. Selepas itu, semua titik penjualan, atau POS, transaksi perlu dimanfaatkan untuk memastikan jumlah yang tepat.

Menggunakan Sistem POS untuk Perbandingan

Untuk memulakan inventori, semua pekerja yang mengambil bahagian dalam kiraan memerlukan senarai yang dicetak dari sistem POS mengenai jumlah barang semasa yang boleh digunakan di kedai. Rakan sekerja perlu mengira semua barang makanan secara lorong secara lorong di lorong penjualan dan kemudian melakukan perkara yang sama di bilik stok. Untuk memastikan segala sesuatu teratur, rakan sekutu tertentu harus ditugaskan ke satu barisan produk, lorong atau kawasan bilik simpanan. Setiap kawasan yang ditetapkan harus mempunyai label bercetak yang dirakam ke setiap rak atau bahagian. Semasa pekerja melakukan pengiraan inventori, mereka harus menghitung jumlahnya terlebih dahulu di sebelah nombor sistem POS untuk perbandingan dan kemudian menulis penghitungan yang sama pada tag lorong yang sesuai, menandakan bahawa kawasan tersebut telah dihitung.

Perakaunan untuk Tarikh Luput

Inventori makanan selalu menimbulkan komplikasi tambahan kerana setiap produk mempunyai tarikh luput untuk disahkan. Selain menghitung secara fizikal jumlah setiap barang habis pakai dan membandingkannya dengan yang ada dalam sistem POS, setiap tarikh luput mesti diperiksa untuk memastikan makanan masih boleh dimakan dan dapat dijual secara sah. Segala makanan yang telah habis mesti segera dipisahkan dari barang yang boleh didapati di lantai penjualan dan kawasan stok untuk dibuang. Semasa menyesuaikan jumlah dalam sistem POS, adalah kebiasaan untuk membuat nota berasingan untuk jumlah kadaluarsa setiap barang habis kerana ini akan membantu pekerja yang bertanggungjawab untuk memesan menyesuaikan berapa banyak inventori yang mereka beli.

Boleh rosak

Walaupun banyak yang mudah rosak seperti buah-buahan dan sayur-sayuran tidak mempunyai tarikh luput, mereka masih harus diperiksa untuk kawalan kualiti semasa persediaan. Contohnya, jika rakan sekerja mengira 50 biji jeruk, tetapi 20 buahnya sudah busuk, buah yang buruk itu harus diketepikan dan diperhatikan seperti telah habis. Menyelaraskan kiraan membolehkan pembeli kedai mengenal pasti trend, seperti sama ada pembekal mengirim lebih banyak daripada biasa jumlah busuk busuk atau reput ke kedai.

Makanan sejuk beku

Dari semua bahan habis pakai yang mesti dicipta, yang dibekukan memberikan cabaran terbesar, kerana dalam banyak keadaan pintu peti sejuk harus disangga dibuka dan makanan mungkin harus dikeluarkan untuk menghitungnya dengan tepat. Sekiranya jumlah inventori terlalu lama, makanan akan mulai cair, memaksa pekerja membuang keseluruhannya. Untuk mengelakkan ini, barang sejuk beku harus dicipta sekaligus oleh sekumpulan rakan sekerja yang cukup besar untuk menyelesaikan setiap item dengan cepat.

Kiraan Kedua

Setelah persediaan selesai, bahagian rawak harus dipilih untuk pengiraan kedua untuk memastikan kawalan kualiti. Kiraan kedua harus dilakukan oleh rakan sekerja yang berlainan, dan setiap percanggahan harus diperhatikan. Sekiranya pengiraan detik terlalu banyak, proses inventori mungkin dimulakan lagi dari awal mengikut budi bicara pengurus kedai.